13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 7:13

Băuturile energizante ar putea fi interzise. DOCUMENT

spot_img

Băuturile energizante ar putea fi interzise copiilor sub 18 ani, la fel cum se întâmplă cu produsele alcoolice.

Este vorba despre un Proiect de hotărâre de Guvern privind stabilirea unor măsuri pentru prevenirea și limitarea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație, pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății.

Documentul „interzice vânzarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, nerespectarea prevederii atrăgând amenzi pentru comercianți între 5.000 și 10.000 de lei.

Aceeași interdicție se aplică și sistemului de vânzare prin intermediul automatelor. În acest caz, amenda va fi între 5.000 și 15.000 de lei.

La fel ca în cazul băuturilor alcoolice și țigărilor, „se interzice comercializarea băuturilor energizante în unități sanitare, în incinta și la o distanță mai mică de 50 metri față de orice punct de acces în unități de învățământ, cu excepția unităților de învățământ superior”. Amenzile sunt între 15.000 și 25.000 de lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor rămâne în sarcina Ministerului Sănătății, al Autoritățiii Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Ministerul Sănătății a luat această decizie în contextul în care consumul excesiv de băuturi energizante poate avea efecte negative pentru sănătatea copiilor și tinerilor, mai ales dacă acestea sunt combinate cu alcoolul.

CITEȘTE AICI DOCUMENTUL INTEGRAL

Olimpia Diaconiuc