Bateriile litiu-ion, interzise în bagajele de cală de la 1 aprilie. Cum vor putea fi transportate în aeronave

Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) a decis, luni, să interzică, începând cu 1 aprilie, transportul la cală al bateriilor litiu-ion, în așteptarea adoptării de noi norme, în 2018, privind împachetarea acestora.

Potrivit AFP, măsura nu se aplică bateriilor litiu-ion – prezente în special în laptop-uri și în telefoane, dar și în aparate GPS sau camere foto – transportate în bagajele de mână de către pasageri sau echipaj, au subliniat reprezentanții OACI, agenție a ONU, într-un comunicat de presă.

Oficialii OACI au explicat că această interdicție a fost cerută de companiile aeriene și de asociațiile de piloți din motive de securitate.

Modelul 787 “Dreamliner” al Boeing s-a confruntat în ianuarie 2013 cu două cazuri grave de supraîncălzire a unor baterii litiu-ion – la bordul unui avion la Boston, apoi în Japonia -, determinând o aeronavă a companiei All Nippon Airways să aterizeze de urgență. Cele 50 de avioane aflate atunci în circulație au fost ținute la sol timp de peste trei luni.

“Această interdicție temporară va fi menținută atât timp cât în paralel continuă eforturile OACI de a stabili noi norme privind împachetarea bateriilor cu litiu, asteptate în 2018”, a declarat președintele Consiliului OACI, Olumuyiwa Benard Aliu.

Cu două săptămâni în urmă, Autoritatea de transport aerian din SUA (FAA) a atras atenția asupra riscurilor de explozie a bateriilor cu litiu transportate la cală.

Testele realizate de FAA au arătat că sistemele anti-incendii instalate la bordul avioanelor nu reușesc să stingă un foc provocat de explozia acestor baterii, folosite în special la telefoane și laptop-uri.

R.D.

NICIUN COMENTARIU