24.2 C
București
vineri, 12 august 2022 - 0:40
No menu items!

Băsescu: USR i-au fost acceptate 47 de amendamente la Statutul magistraților. Păi, cum mai ai tu nas să te duci în stradă?

spot_img

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat, duminică seara, partidele de opoziție, ai căror lideri au participat și au îndemnat la proteste, în condițiile în care au avut zeci de amendamente, care le-au fost acceptate și votate, doar la modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraților – prima din cele trei legi ale Justiției care a ajuns la votul Parlamentului. 

Băsescu a făcut, în acest, sens trimitere și la PNL – cu 9 amendamente acceptate la aceeași lege, dar și la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – cu 124 de amendamente acceptate și votate – care a avizat negativ proiectele de modificare a legilor Justiției și ai cărui membri au criticat și ulterior (o parte dintre ei, în frunte cu președintele Mariana Ghena) modul în care au fost modificate aceste acte normative. 

Fostul președinte l-a criticat apoi și pe procurorul general Augustin Lazăr pe care l-a acuzat că minte atunci când susține că, măsura de a trece bugetul Ministerului Public la Ministerul Justiției ar afecta independența procurorilor sau că procurorii ar fi „hărțuiți” prin înființarea unei Secții de investigare a infracțiunilor din justiție în cadrul Parchetului General sau prin obligația de a plăti în cazul în care comit abuzuri. „Domnul Lazăr, un fel de politruc al Parchetului, s-a băgat degeaba (în seamă – n.r.), doar de dragul de a face politică. Agresivitatea procurorului general este greșită și din alt motiv. În Constituție stă scris că Guvernul face politica penală. Guvernul și parlamentul. În orice țară civilizată, politica penală o fac Guvernul și Parlamentul, iar magistrații doar aplică legea„, a mai spus Băsescu.