UPDATE – Traian Băsescu a fost colaborator al Securității / Băsescu află azi sentința în dosarul Petrov. CAB decide daca fostul șef de stat a colaborat sau nu cu securitatea

UPDATE ORA 15.00

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au constatat, vineri, că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securităţii. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Curtea de Apel București decide azi dacă Traian Băsescu a colaborat sau nu cu fosta securitate. Este vorba despre dosarul cunoscut sub numele “Petrov”, numele sub care Traian Băsescu ar fi semnat note către fosta securitatea pe vremea când era student. 

Acțiunea împotriva fostului președinte a fost deschisă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități. Aceeași instituție care i-a dat lui Traian Băsescu, de-a lungul timpului, patru decizii de necolaborare.

„Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, așa scrie şi pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate şi sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu”. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov.”, a spus Traian Băsescu în faţa instanţei, la termenul din 5 septembrie.

 

NICIUN COMENTARIU