sâmbătă, 11 iulie 2020 - 14:07

Basbousa

Teodorovici, despre Ciolacu: Obedient, vândut, captiv și parșiv

Fostul ministru al finanțelor, senatorul PSD Eugen Teodorovici, îl acuză pe liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu, că ar fi ”obedient și vândut”, iar...

Medici indignați de legea carantinei: „Nu suntem nici poliţişti, nici magistraţi să putem decide privarea de libertate” 

Cinci medici de renume din România au transmis o scrisoare în care condamnă noua lege privind carantinarea şi izolarea, aflată în Parlament pentru vot final....

Ion Cristoiu: PNL a instituit dictatura! PSD este doar un tigru de hârtie

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că trăim una dintre cele mai mari ciudăţenii ale României postdecembriste: suntem conduşi de un partid, PNL, şi...

Orban vrea să închidă cluburile de noapte

Premierul Ludovic Orban a explicat că sunt mari probleme cu respectarea regulilor la terase, în benzinării, dar mai ales în cluburile de noapte. El...

De origine arabă, pe bază de griș și însiropat cu apă de flori, Basbousa este un desert delicat și deloc pretențios. Acesta se întâlnește și în Turcia și Grecia sub denumirea de ravani, revani, scăldată în sirop cu aromă de lămâie sau portocală

basbousaIngrediente:

  • 350 gr griș din grâu dur (semolina),
  • 200 gr zahar,
  • migdale,
  • 1 plic praf de copt,
  • coajă de lămâie,
  • 250 gr iaurt,
  • 125 gr unt.

Pentru sirop:

  • 200 ml apă,
  • 150 gr zahăr,
  • zeama de la 1 lămăie,
  • 1 lingură apă de trandafiri.

Mod de preparare:

Grișul se amestecă cu zaharul si praf de copt.

basbousa1

Untul se topește și se amestecă cu coaja de lămâie și iaurtul.

basbousa2

Dupa ce capătă consistența unei creme, se toarnă peste amestecul de griș și se omogenizează cu ajutorul unei spatule.

Pentru decojire, migdalele se trec pentru 2-3 minute prin apă în fierbere, apoi prin jet de apă rece. Curățați de pieliță cât migdalele mai sunt călduțe. Se strânge fiecare migdală între degetul mare și arătător, în partea mai ascuțită a acesteia. Migdala se va elibera foarte ușor din coaja lărgită.

basbousa3

Compoziția de basbousa se toarnă într-o tavă tapetată cu unt și se brăzdează cu un cuțit, ca si cum s-ar tăia în cubulețe. Se decorează fiecare pătrat cu câte o migdală.

basbousa4

Se introduce tava în cuptorul încălzit la 160 grade, pentru 45-50 minute. Se verifică cu o scobitoare.

Siropul se face astfel: apă cu zahărul și zeama de lămâie se dau  în fierbere pentru 2-3 minute, iar când se ia de pe foc, se adaugă și apa de trandafir.

Se lasă la rece și se însiropează prăjitura, când aceasta este la temperatura camerei.

basbousa5Savurați cu plăcere!

 

Ciolacu critică legea carantinei a lui Orban, după ce a fost votată și de PSD în Camera Deputaților

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a criticat legea carantinei, la o zi după ce a votat-o în Camera Deputaților, susținând că joi a...

Rusia „însămânțează norii” pentru a stinge incendiile devastatoare din Siberia

Serviciul de pompieri din Rusia a folosit tehnica ''însămânţării norilor'' pentru a stimula precipitaţiile deasupra regiunilor din Siberia afectate de puternice incendii de vegetaţie,...

Turcia transformă în moschee Catedrala Sfânta Sofia. Reacția Unesco

Exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu soarta fostei catedrale creştine Sfânta Sofia din Istanbul, care ar putea fi transformată din nou în moschee, UNESCO a...

Grecii cer certificate de sănătate la intrarea în țară. 29 de turiști români și bulgari, confirmați cu COVID-19

29 de turişti din România și din Bulgaria au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19, după testele pe care le-au făcut vineri, trecerea punctului de...

Ponta acuză un blat între PNL și PSD pe legea carantinei. „Pro România nu a votat în Cameră”

Liderul Pro România sugerează că există un blat între PNL și PSD pe votarea noii legi privind carantina și izolarea, atrăgând atenția că, în...