15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 16:01
No menu items!

Barroso, ultimul discurs în PE în calitate de președinte al CE

spot_img

Barroso: Cel mai „emoționant” moment a fost obținerea Premiului Nobel pentru Pace în 2012

 Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso a ținut marți ultimul său discurs în Parlamentul European după 10 ani de mandat la conducerea Comisiei Europene, relatează EUObserver.

Optând pentru o analiză spontană a perioadei în care a fost la conducerea Comisie Europene decât pentru un discurs oficial, Barroso a vorbit mai mult de o jumătate de oră prezentând cele mai importante realizări ale executivului UE în perioada mandatului său.

El a afirmat că cel mai „emoționant” moment a fost obținerea Premiului Nobel pentru Pace în 2012 și a declarat că s-a simțit „extrem de mândru” de obiectivele stabilite în domeniul protecției mediului.

Jose Manuel Barroso a menționat că de când a preluat primul mandat, în 2004, Uniunea Europeană a depășit o criză constituțională (respingerea Constituției UE în Franța și Olanda), o criză a datoriilor suverane și o criză economică.

UE se confruntă în prezent cu o criză geopolitică, marcată de poziția tot mai războinică a Rusiei, atitudinea acestei țări față de Ucraina fiind “inacceptabilă”, a spus politicianul portughez.

Președintele în exercițiu al CE, al cărui mandat se încheie în mod oficial la 31 octombrie, a respins criticile potrivit cărora Comisia s-a concentrat prea mult pe austeritate și a atribuit această situație lipsei politicilor axate pe investiții la nivel național.

El și-a încheiat alocuțiunea cu un simplu “Auf Wiedersehen, Goodbye, Au revoir, Adeus”. Dar, în timp ce Barroso și echipa sa au primit ovații, mai puțin de 200 dintre cei 751 de eurodeputați au venit pentru a marca sfârșitul ‘deceniului Barroso’, iar cei prezenți au fost zgârciți cu laudele.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, care ca simplu europarlamentar a avut multe dezbateri aprinse cu Barroso, a apreciat că politicianul portughez merită “respect și recunoaștere” pentru cei 10 ani de viață publică dedicată Uniunii Europene.