10.9 C
București
joi, 4 martie 2021 - 23:12

Barilul de petrol Brent a coborât sub 35$ pentru prima dată după 2004

Cotația petrolului Brent a coborât miercuri sub pragul de 35 de dolari per baril, pentru prima dată după iulie 2004, în contextul tensiunilor dintre Arabia Saudită și Iran, care reduc unei cooperări în OPEC, pentru a reduce producția și a crește prețurile.

Miercuri dimineață, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de țiței Brent cu livrare în luna februarie se tranzacționa cu 34,83 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani și jumătate.

La scăderea prețului a contribuit și aprecierea dolarului. În ultimii ani, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a crescut nivelurile de producție pentru scoate de pe piață producătorii de țiței de șist din SUA, care au costuri de producție mai mari. Creșterea producției peste nivelul cererii de piață a dus la scăderi accentuate ale prețurilor – peste 30% doar în 2015.

De asemenea, pe termen mediu, este de așteptat ca prețurile să mai scadă odată cu creșterea producției din partea Iranului, impulsionată de eliminarea sancțiunilor internaționale, pe baza acordului din iulie 2015.

În ultimele zile, Arabia Saudită și mai mulți dintre aliați săi sunniți au rupt relațiile diplomatice cu Iranul, pe fondul crizei declanșate de executarea imamului șiit Nimr Baqer al-Nimr de către guvernul sunnit de la Riad.