11.1 C
București
luni, 10 mai 2021 - 3:57

Update. Se confirmă: Bărbatul din Tg Jiu care a murit a două zi după vaccinare a primit ser AstraZeneca din lotul AVZB2856

Bărbatul de 47 de ani s-a vaccinat pe data de 28 februarie, dimineața, într-un centru de vaccinare din Tg Jiu. Nu se știa cu probleme medicale și era fratele unui cunoscut medic din municipiu. DSP Gorj a confirmat, vineri dimineața, că bărbatul a fost vaccinat cu o doză AstraZeneca din lotul AVZB2856 care a dus la decesul a două persoane în Italia. Până la acest moment nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate între vaccin și cele două decese din Italia și nici în cazul bărbatului din Tg Jiu. 

 

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Narcis Stoian, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că bărbatul vaccinat care a murit în 1 martie a primit ser din lotul retras, respectiv ABV2856.

 

„Da, este adevărat. S-a făcut (anchetă – n.r.) la timpul respectiv dar atunci nu aveam idee că acest lot se va retrage sau că ar avea probleme”, a spus Stoian.

Județul Gorj a primit 1.500 de doze din acest lot de la AstraZeneca și s-au folosit 1.083 de doze, restul find puse sub carantină, conform instrucțiunilor.

Ce s-a întâmplat cu bărbatul imediat după vaccinare 

Imediat după vaccinare, omul a mers la muncă, era angajat la serviciul de Gospodărire a Apelor. În fața colegilor i s-a făcut rău. Echipajul medical sosit la fața locului a constatat că bărbatul suferise un infarct. A fost stabilizat și transportat la spital sub supraveghere medicală.

A doua zi, omul a suferit un al doilea infract care, de data acesata, i-a fost fatal.

Cazul a ridicat multe semne de întrebare pentru că bărbatul era tânăr, 47 de ani, și nu se știa cu nicio afecțiune care să îi creeze probleme.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj s-a autosesizat în acest caz şi a efectuat verificări pentru documentarea situaţiei.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid a precizat că investigaţiile medicale efectuate în cadrul Secţiei Anestezie – Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu unui bărbat de 47 de ani, care fusese vaccinat cu serul AstraZeneca pe 28 februarie, au evidenţiat “modificări caracteristice unui infarct miocardic acut întins”.

CNCAV afirmă că, în urma triajului medical, efectuat potrivit protocoalelor medicale, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate, noteaza Antena 3. 

“După administrarea dozei de vaccin, conform procedurii, bărbatul a rămas în spaţiul de supraveghere postvaccinală timp de 15 minute, fără a prezenta modificări ale stării de sănătate, ulterior părăsind centrul de vaccinare. A doua zi, pe 1 martie a.c., în jurul orei 8,00, în timp ce se afla la serviciu, persoana a suferit un stop cardio-respirator, situaţie care a impus solicitarea unui echipaj de prim-ajutor de la Ambulanţă. Persoanei i s-au aplicat manevrele de resuscitare atât în ambulanţă, cât şi în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, iar în seara aceleaşi zile, în jurul orei 21.00, s-a declarat decesul pacientului. Investigaţiile medicale efectuate în cadrul Secţiei Anestezie – Terapie Intensivă din SJU Târgu Jiu au evidenţiat modificări caracteristice unui infarct miocardic acut întins”, adaugă Comitetul.