12.2 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 14:46
No menu items!

Bărbatul cu indemnizația pentru creșterea copilului de 35.000 de euro, anchetat pentru evaziune fiscală

spot_img

Sibianul care devenea anul trecut cunoscut la nivel național după ce a primit o indemnizație pentru creșterea copilului de 35.000 de euro, este urmărit penal pentru evaziune fiscală.

Tribunalul Sibiu a decis pe 25 octombrie să confirme ordonanța procurorilor Parchetului Tribunalului Sibiu de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar penal în care este vizat Liciniu Lupu, alături de mai multe societăți comerciale și persoane fizice.

„În baza art. 335 alin. 4 C.p.p. admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu şi în consecinţă: Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 906/P/2016 al Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu în ceea ce priveşte plângerea formulată de petenta A.J.F.P. SIBIU cu sediul în Sibiu, str.Calea Dumbrăvii, nr.17, jud.Sibiu în contradictoriu cu intimaţii : S.C. L. S.R.L. , L.V. Î.I. , L.I.L. ,L.G I.I., S.C. U.E. S.R.L., L.I.L. Î.I., S.C. V.I. S.R.L., S.C. V.S.T. S.R.L. , cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art.9 alin.1 lit.c şi alin.2 din legea nr.241/2005 şi art.272 alin.1 lit.b din Legea nr.31/1990 republicată cu aplicarea art.35 alin.1 şi art.38 alin.1 Cod penal”, se arată în minuta deciziei judecătorilor sibieni.

Din această decizie rezultă că dosarul penal a fost deschis, inițial, în 2016, iar procurorul-șef a admis contestația depusă de Finanțele Publice de la Sibiu și a redeschis cercetările. Hotărârea judecătorilor este definitivă ceea ce înseamnă că, după ce vor primi motivarea magistraților, procurorii sibieni vor trebui să înceapă ancheta.

Societatea implicată în dosarul penal, deținută de Lupu, Liciniu SRL, și-a schimbat denumirea, în august 2017, în Viomin Restart, bărbatul cesionându-și părțile sociale către mama sa, Viorica Lupu, care a rămas asociat unic. Tatăl norocos mai deține o firmă, cu Alexandru Dragomir, în care este asociat majoritar – Liciniu Fondconsult. 

Liciniu Lupu, care a primit timp de patru luni cea mai mare indemnizație, fiindu-i ulterior recalculată, a stârnit și iritarea ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a reacționat, în primăvara acestui an, într-o postare pe rețelele de socializare. „Mi se pare cam mare tupeul să le pretinzi altora să accepte calculele tale care ar “justifica prin contributivitate” o indemnizație lunară de creștere a copilului de 35 000 euro! Ca sa fie clar, pentru concedii și indemnizații se retine din salariu doar 0,85 la suta. Alte contribuții pentru pensii, asigurări medicale, alte taxe datorate statului nu au nicio legătura cu indemnizația de creștere a copilului. Repet: pentru concedii și indemnizații se retine doar 0,85 la suta. Pentru a ajunge la indemnizația de 1 miliard, domnul al fi trebuit sa cotizeze fix 200 de ani, adică 2400 de luni. Oricât ar încerca sa ne convingă de contrariu!”, scria Lia Olguța Vasilescu pe Facebook.

Cristi Ciupercă