9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 11:37
No menu items!

Bărbat salvat de medicii români din Iași. Aceștia au extirpat o tumoră cerebrală de 10 centimetri, folosind o nouă tehnologie

spot_img

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a primit o nouă şansă la viaţă, după ce a fost operat de o tumoră cerebrală de aproximativ 10 centimetri. Intervenţia chirurgicală s-a bazat pe o tehnologie modernă și a fost efectuată la Spitalul de Neurochirurgie “Dr.Nicolae Oblu”  din Iaşi.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, doctorul Lucian Eva, a declarat că în timpul intervenţiei chirurgicale, care a durat aproximativ trei ore, a fost folosită tehnologie modernă, utilizându-se preparatul Gliolan pentru a creşte calitatea vieţii pacientului.

“Pacientul s-a prezentat în unitatea noastră medicală cu dureri de cap foarte intense, dar şi cu tulburări de vedere. În urma investigaţiilor făcute, s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar şi foarte voluminoasă, acesta având aproximativ 10 centimetri.

A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora.

Am folosit tehnologia modernă şi aici vorbim de utilizarea intraoperatorie de fluorescenţa prin 5-ALA – preparatul Gliolan. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reuşit o localizare, delimitare şi implicit o rezecţie de 98% a tumorei, îmbunătăţind prognosticul şi crescând calitatea vieţii pacientului. Este vorba despre o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai uşor tumora de ţesutul sănătos din jur.

La nivelul Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Prof. Dr. Nicolae Oblu’ Iaşi, acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecţie a glioamelor cu grad înalt în tumorile cerebrale. Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ trei ore şi a fost un real succes”, a declarat Lucian Eva.

Conform acestuia, Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi este primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecţia glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan.