16.7 C
București
luni, 29 mai 2023 - 6:03
No menu items!

Barack Obama: Statele Unite nu trimit efective militare în Irak, dar există alte opţiuni

spot_img

Statele Unite nu vor trimite efective terestre în Irak, dar au în vedere alte opţiuni, afirmă preşedintele american, Barack Obama.

SUA recunosc noua Coaliție a opoziției siriene

Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, dar am cerut echipei de consilieri în materie de securitate naţională să pregătească un eventai de opţiuni pentru susţinerea forţelor de securitate irakiene,

a declarat Obama de la Casa Albă, subliniind că „fără un efort politic, orice acţiune militară va fi sortită eşecului”.

În paralel, Obama a îndemnat liderii comunităţilor religioase din Irak să pună capăt disensiunilor. Barack Obama i-a însărcinat pe adjuncții săi responsabili cu politica externă și securitatea națională să elaboreze alte posibile variante de acțiune pentru acordarea de ajutor guvernului de la Bagdad.

În opinia președintelui american, actuala escaladare a activității teroriste în Irak nu este doar și nu este atât o provocare militară, iar prin urmare pentru soluționarea acestei probleme nu este nevoie neapărat de măsuri de ordin militar. În același timp, Obama a recunoscut, referitor la activitatea grupării teroriste Statul Islamic din Irak și Levant că aceasta va fi o problemă de lungă durată.

Obama a subliniat, de asemenea, că din partea Washingtonului nu trebuie așteptate acțiuni imediate în vederea susținerii Bagdadului. Pentru elaborarea unor asemenea decizii vor fi necesare, după toate probabilitățile, mai multe zile, a spus liderul american.

S.M.