1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 8:48
No menu items!

Barack Obama se întoarce în Africa

spot_img

Președintele american se va afla pe pământ african în perioada 26 iunie-3 iulie, a anunțat luni Casa Albă, citată de AFP.

Consiliul pentru Securitate Națională (NSC), cabinetul de politică externă al lui Obama, a anunțat vizitele pe contul său de Twitter, precizând că Prima Doamnă Michelle Obama va participa la turneu, fără a furniza mai multe detalii pentru moment.
Obama, născut în Statele Unite, cu o mamă americană și un tata kenyan, a vizitat până în prezent, în calitate de președinte, o singură tara din Africa, și anume Ghana, în iulie 2009.

Michelle Obama a efectuat un turneu în Africa australă în iunie 2011, în cursul căruia s-a întâlnit cu fostul președinte și erou al luptei împotriva apartheidului, Nelson Mandela.

La sfârșitul lunii martie, Obama i-a primit pe noul său omolog senegalez Macky Sall și pe alți trei lideri africani aleși, salutând “democrațiile solide și emergente” din țările acestora.

În iunie 2012, Obama și-a prezentat strategia pentru dezvoltarea Africii, cu obiectivul de a întări securitatea și democrația pe un continent care se confruntă cu amenințarea Al-Qaida și cu o ofensivă economică chineză.

Acest plan vizează încurajarea potențialului economic “senzațional” al continentului în materie de creștere pentru a scoate milioane de africani din sărăcie, pe un continent asociat cu condiții mizere de viață și conflictele, insistând asupra a patru puncte, și anume întărirea instituțiilor democratice, stimularea creșterii și a investițiilor, acordarea de prioritate păcii și securității și promovarea dezvoltării.

Administrația a subliniat progrese înregistrate în Africa în cursul mandatului lui Obama, ca de exemplu formarea statului Sudanul de Sud sau trimiterea forțelor speciale pentru a ajuta trupele africane să-l captureze pe rebelul ugandez Joseph Kony.

Într-un discurs susținut în Parlamentul din Ghana în iulie 2009, Obama a declarat că, deși continentul are nevoie de donații și susținere internațională, “viitorul Africii aparține africanilor”.

Ștefan Tănăsescu