joi, 2 iulie 2020 - 12:14

Barack Obama despre starea naţiunii

Chin pentru turiștii români în Grecia! Coadă de 5 kilometri la singurul punct vama deschis la frontiera bulgaro-grecească

E haos total pentru românii care au plecat în vacanțe în Grecia, după ce autoritățile au decis ca doar un punct de frontieră să...

CCR critică dur Ministerul Sănătății, pentru modul în care a reglementat izolarea, carantina și internarea obligatorie

Curtea Constituţională a publicat miercuri motivarea deciziei din 25 iunie, prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie, iar...

Imagini fabuloase! Cehii au sărbătorit încheierea restricțiilor cu o uriașă cină publică

Oamenii din capitala cehă, Praga, au construit o masă de 1.600 de metri și au organizat marți o cină publică pentru a celebra sfârșitul...

Guvernul britanic plănuiește amenzi pentru părinții care nu-și trimit copiii la școală, din toamnă

Părinții din Anglia care nu reușesc să-și trimită copiii înapoi la școală în septembrie se vor confrunta cu amenzi dacă nu au un motiv...

Preşedintele american a rostit în faţa Congresului american discursul anual privind Starea Naţiunii

Obama amenință Siria cu o acțiune militară în afara cadrului ONU dacă nu respectă acordurile recente

Președintele american Barack Obama a susținut marți în fața Congresului discursul anual privind Starea Națiunii, ocazie de a trece în revistă principalele mize pentru anul în curs, notează AFP.

Economie

Președintele Obama a salutat intrarea SUA într-o nouă eră economică. „În această seară, întoarcem pagina unei recesiuni violente”, a spus el.

Liderul de la Casa Albă a propus creșterea presiunii fiscale asupra persoanelor cu cele mai mari venituri, precizând că va oferi detalii Congresului în două săptămâni.
„Vom accepta o economie în care unii să câștige spectaculos?”, a precizat el.

El a cerut apoi să se depună eforturi pentru progresul acordurilor de liber-schimb cu Uniunea Europeană şi regiunea Asia-Pacific, solicitând Congresului adoptarea unei “proceduri accelerate” de negocieri..

Iran

Adoptarea de noi sancțiuni împotriva Iranului „ar însemna eșecul diplomației”, a transmis Barack Obama Congresului. „Diplomaţia noastră lucrează cu respect pentru Iran, unde, pentru prima dată de un deceniu am oprit avansarea programului nuclear şi stocarea de material nuclear”.

„’Până în primăvară, avem șansa de a putea negocia un acord complet, care să împiedice Iranul să aibă o armă nucleară, care să asigure securitatea Americii și a aliaților săi, inclusiv a Israelului, evitând totodată un nou conflict în Orientul Mijlociu”, a adăugat Obama.

„Nu există nicio asigurare că negocierile vor fi încununate de succes (…) dar noi sancţiuni vor submina în mod sigur eforturile diplomatice. Acest lucru nu are sens, de aceea mă voi opune prin veto”.

Cuba

„În acest an, Congresul va trebui să înceapă lucrul pentru a pune capăt embargoului” pe care Washingtonul l-a impus Havanei în urmă cu peste o jumătate de secol, a transmis Obama.

„În Cuba, vom pune capăt unei politici care a încetat de multă vreme să funcţioneze. Când ceea ce facem nu mergem de 50 de ani, este momentul să încercăm altceva. Mâna prietenoasă întinsă poporului cubanez poate permite întoarcere paginii unei moșteniri a neîncrederii”.

Terorism

SUA și partenerii lor vor învinge organizația Statul Islamic (SI), însă „acest efort va lua timp. Trebuie să ne concentrăm asupra acestui scop. Dar vom reuși”, a afirmat președintele american.

El s-a declarat de asemenea solidar cu toate victimele terorismului, “de la o școală din Pakistan până pe străzile Parisului”.

„Vom continua să umărim teroriştii şi să le distrugem reţelele şi ne vom rezerva dreptul de a acţiona unilateral, aşa cum nu am încetat să facem de când am fost ales pentru a elimina teroriştii care reprezintă o ameninţare directă pentru noi şi aliaţii noştri”, a declarat preşedintele în faţa Congresului.

Rusia-Ucraina

„Apărăm principiul potrivit căruia marile puterni nu pot intimida ţările mici opunându-ne agresiunii ruse, susţinând democraţia în Ucraina şi asigurându-i pe aliaţii noştri din NATO”, a spus Barack Obama.

„Anul trecut, în contextul în care desfășuram munca dificilă de a impune sancțiuni împreună cu aliații noștri, unii au sugerat că agresiunea (președintelui rus Vladimir) Putin constituie o demonstrație magistrală de strategie și de forță. Ei bine, astăzi Statele Unite sunt cele care se menţin puternice şi unite cu aliaţii lor, în timp ce Rusia este izolată, iar economia sa este făcută bucăţi”, a declarat el.

Guantanamo

Obama a promis că nu-și va relaxa eforturile de a închide centrul de detenție de la baza americană Guantanamo din Cuba.

„În calitate de americani, suntem profund angajați față de justiție — prin urmare, nu are sens să cheltuim trei milioane de dolari pe deținut pentru a menține o închisoare pe care lumea o condamnă și de care teroriștii se folosesc pentru a face recrutări”, a declarat președintele american.

Antisemitism

„Ca americani, respectăm demnitatea umană (…).De aceea ne pronunțăm împotriva resurgenței deplorabile a antisemitismului în unele părți ale lumii (…) și continuăm să respingem stereotipurile insultătoare împotriva musulmanilor, dintre care marea majoritate împărtășesc cu noi angajamentul nostru pentru pace”, a afirmat Obama în fața Congresului.

Emanuel Stan

Liderul PNL care a picat Bacalaureatul, la 42 de ani, vrea să dea la facultate: „Vreau să mă licențiez”

Liberalul de 42 de ani care a picat Bacalaureatul la Română cu nota 3 anunță că dacă ia examenul, se înscrie și la facultate. Prim...

Atenționare pentru turiștii români în Grecia. Un singur punct de frontieră deschis la intrarea în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe anunță că autoritățile din Grecia au lăsat deschis în perioada 1-15 iulie un singur punct de trecere al frontierei cu Bulgaria,...

PNL Iași, amendat pentru ședința cu 100 de liberali la restaurant, în frunte cu ministrul Costel Alexe

Poliția județeană a amendat PNL Iași cu 5.000 de lei pentru ședința organizată, duminica trecută, la Restaurantul Liria din Aroneanu, la care au participat...

Scandal diplomatic cu Iranul, după moartea unui magistrat acuzat de corupție, în București

Oficiali iranieni acuză asasinarea unui fost cleric și judecător, în România, la mijlocul lunii iunie, dar și complicitatea statului român care nu comunică informații...

România a avut în mai 2020 cel mai mic număr de decese din ultimii 7 ani

20.383 cetățeni români au murit în luna mai 2020, potrivit datelor oficiale comunicate de Direcția pentru Evidența Persoanelor (DEPABD) din Ministerul Afacerilor Interne. Este...