luni, 23 noiembrie 2020 - 21:44

Barack Obama despre starea naţiunii

Moș Nicolae, sfătuit să păstreze distanța în Europa (Round-up Reuters)

Cu restricții privind adunările de familie, instrucțiuni de a nu se îmbrățișa și o cerere politicoasă adresată Sfântului Nicolae de a „păstra distanța”, Europa...

Armata va coordona logistic vaccinarea anticovid în România. 6 spitale militare devin centre regionale

Ministerul Apărării Naţionale va asigura transportul terestru şi aerian pentru toate dozele de vaccin de la sosirea în ţară a acestora, dar şi preluarea...

Germania interzice artificiile de Revelion pentru a proteja spitalele

Germanilor li se spune să se pregătească pentru interzicerea artificiilor în sărbătorile lor tradiționale de Anul Nou, singura perioadă a anului în care persoanelor...

Loredana, Brenciu, Holograf, Iris, Vunk, pe lista celor aproape 100 de artiști care cer ajutor de stat

Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului, vicepremierului si ministrului Culturii, 95 de artisti, intre care Cristi Minculescu, Directia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana, Andra,...

Preşedintele american a rostit în faţa Congresului american discursul anual privind Starea Naţiunii

Obama amenință Siria cu o acțiune militară în afara cadrului ONU dacă nu respectă acordurile recente

Președintele american Barack Obama a susținut marți în fața Congresului discursul anual privind Starea Națiunii, ocazie de a trece în revistă principalele mize pentru anul în curs, notează AFP.

Economie

Președintele Obama a salutat intrarea SUA într-o nouă eră economică. „În această seară, întoarcem pagina unei recesiuni violente”, a spus el.

Liderul de la Casa Albă a propus creșterea presiunii fiscale asupra persoanelor cu cele mai mari venituri, precizând că va oferi detalii Congresului în două săptămâni.
„Vom accepta o economie în care unii să câștige spectaculos?”, a precizat el.

El a cerut apoi să se depună eforturi pentru progresul acordurilor de liber-schimb cu Uniunea Europeană şi regiunea Asia-Pacific, solicitând Congresului adoptarea unei “proceduri accelerate” de negocieri..

Iran

Adoptarea de noi sancțiuni împotriva Iranului „ar însemna eșecul diplomației”, a transmis Barack Obama Congresului. „Diplomaţia noastră lucrează cu respect pentru Iran, unde, pentru prima dată de un deceniu am oprit avansarea programului nuclear şi stocarea de material nuclear”.

„’Până în primăvară, avem șansa de a putea negocia un acord complet, care să împiedice Iranul să aibă o armă nucleară, care să asigure securitatea Americii și a aliaților săi, inclusiv a Israelului, evitând totodată un nou conflict în Orientul Mijlociu”, a adăugat Obama.

„Nu există nicio asigurare că negocierile vor fi încununate de succes (…) dar noi sancţiuni vor submina în mod sigur eforturile diplomatice. Acest lucru nu are sens, de aceea mă voi opune prin veto”.

Cuba

„În acest an, Congresul va trebui să înceapă lucrul pentru a pune capăt embargoului” pe care Washingtonul l-a impus Havanei în urmă cu peste o jumătate de secol, a transmis Obama.

„În Cuba, vom pune capăt unei politici care a încetat de multă vreme să funcţioneze. Când ceea ce facem nu mergem de 50 de ani, este momentul să încercăm altceva. Mâna prietenoasă întinsă poporului cubanez poate permite întoarcere paginii unei moșteniri a neîncrederii”.

Terorism

SUA și partenerii lor vor învinge organizația Statul Islamic (SI), însă „acest efort va lua timp. Trebuie să ne concentrăm asupra acestui scop. Dar vom reuși”, a afirmat președintele american.

El s-a declarat de asemenea solidar cu toate victimele terorismului, “de la o școală din Pakistan până pe străzile Parisului”.

„Vom continua să umărim teroriştii şi să le distrugem reţelele şi ne vom rezerva dreptul de a acţiona unilateral, aşa cum nu am încetat să facem de când am fost ales pentru a elimina teroriştii care reprezintă o ameninţare directă pentru noi şi aliaţii noştri”, a declarat preşedintele în faţa Congresului.

Rusia-Ucraina

„Apărăm principiul potrivit căruia marile puterni nu pot intimida ţările mici opunându-ne agresiunii ruse, susţinând democraţia în Ucraina şi asigurându-i pe aliaţii noştri din NATO”, a spus Barack Obama.

„Anul trecut, în contextul în care desfășuram munca dificilă de a impune sancțiuni împreună cu aliații noștri, unii au sugerat că agresiunea (președintelui rus Vladimir) Putin constituie o demonstrație magistrală de strategie și de forță. Ei bine, astăzi Statele Unite sunt cele care se menţin puternice şi unite cu aliaţii lor, în timp ce Rusia este izolată, iar economia sa este făcută bucăţi”, a declarat el.

Guantanamo

Obama a promis că nu-și va relaxa eforturile de a închide centrul de detenție de la baza americană Guantanamo din Cuba.

„În calitate de americani, suntem profund angajați față de justiție — prin urmare, nu are sens să cheltuim trei milioane de dolari pe deținut pentru a menține o închisoare pe care lumea o condamnă și de care teroriștii se folosesc pentru a face recrutări”, a declarat președintele american.

Antisemitism

„Ca americani, respectăm demnitatea umană (…).De aceea ne pronunțăm împotriva resurgenței deplorabile a antisemitismului în unele părți ale lumii (…) și continuăm să respingem stereotipurile insultătoare împotriva musulmanilor, dintre care marea majoritate împărtășesc cu noi angajamentul nostru pentru pace”, a afirmat Obama în fața Congresului.

Emanuel Stan

Acțiunile caritabile și stresul pandemiei i-au adus unui milionar român minimul de pedeapsă pentru tentativă de omor

Trimis în judecată pentru tentativă de omor, după ce a înjughiat o angajată de mai multe ori în gât, piept și adomen, milionarul Mihai...

Coronavirusuri strâns legate de virusul pandemic, descoperite în Japonia și Cambodgia. Niciunul nu e capabil să infecteze oameni

Două congelatoare ale unor laboratoare din Asia aunt scena unor descoperiri surprinzătoare, scrie revista Nature, în premieră. Mai mulți cercetători au găsit un coronavirus...

Premierele pandemiei: OMS a dat „undă verde” unui vaccin anti-polio aflat încă în faza de studii

După o serie de rezultate pozitive din studiile clinice cu vaccinuri COVID-19, dezvoltatorii caută acum aprobări de „utilizare de urgență”, care ar putea da...

Reîncepe sau nu școala în februarie? Ministerul Educației face precizări, după declarația unui secretar de stat

Ministerul Educației vine cu precizări oficiale cu privire la modul în care va continua școala în România, după ce noul secretar de stat responsabil...

De ce sunt românii nemulțumiți de munca de acasă (Studiu)

Aproape jumătate dintre românii (48%) care muncesc de acasă apreciază faptul că nu mai petrec timp în trafic, însă, pe de altă parte, mai...