21.3 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 3:51
No menu items!

Barack Obama cere Congresului să amâne adoptarea unor noi sancțiuni împotriva Iranului

spot_img

Barack Obama

Președintele Barack Obama a cerut luni Congresului de la Washington să dea o șansă diplomației în dosarul nuclear iranian, în contextul în care parlamentarii americani amenință că vor vota noi sancțiuni împotriva Teheranului, informează AFP.

„Ceea ce vrem este să dăm o șansă diplomației și să dăm o șansă păcii. Știu că vorbesc nu doar în numele meu, ci și al partenerilor din Grupul 5+1”, a precizat Barack Obama în cursul unei reuniuni bilaterale cu șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, desfășurată în Biroul Oval de la Casa Albă.

Grupul 5+1, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania, au ajuns, la fianalul lunii noiembrie, la Geneva, la un acord interimar cu Iranul asupra programului nuclear al acestuia. Teheranul și Washingtonul au anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că urmează să fie aplicat începând cu 20 ianuarie.

Acest acord, progres spectaculos după ani de blocaj, prevede că nu vor fi adoptate noi sancțiuni împotriva Iranului timp de șase luni, perioadă în care Republica Islamică a acceptat să suspende dezvoltarea controversatului său program nuclear, în încercarea de a se ajunge la un acord mai cuprinzător.

Iranul este suspectat, în ciuda dezmințirilor sale, că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil.

„Este o ocazie pe care nu o putem rata”, a subliniat șeful administrației de la Washington, în timp ce un grup senatori, atât republicani, cât și democrați, a depus un proiect de lege pentru pedepse suplimentare aplicate Teheranului din cauza programului său nuclear, dacă negocierile actuale eșuează.

La jumătatea lunii decembrie, Casa Albă a avertizat că Barack Obama va face uz de dreptul său de veto la o astfel de lege. Situația l-ar putea fragiliza în fața opiniei publice, dacă tratativele cu Iranul se vor încheia printr-un eșec.

C.A.