9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 3:15

Barack Obama către liderii ţărilor est-europene: Un miliard de dolari pentru un plan de securitate UPDATE

spot_img

Președintele SUA a precizat că va anunța noi ajutoare în Europa de Est

Barack-Obama2

  • UPDATE

Preşedintele american, Barack Obama, a propus, marţi, la Varşovia un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forţe americane, terestre, aeriene şi navale, în Europa de Est, preocupată de criza ucraineană.

Preşedintele american Barack Obama a sosit marţi dimineaţa la Varşovia, prima etapă a turneului său în Europa, în cadrul căruia va participa la un summit G7 la Bruxelles şi la ceremonii de marcare a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia. Obama a reafirmat că angajamentul american în Europa de Est, îngrijorată de criza ucraineană, este “sacrosanct”.

“Angajamentul nostru în securitatea Poloniei şi în cea a aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est este un element esenţial al propriei noastre securităţi şi este sacrosanct”, a declarat Obama, după ce s-a întâlnit cu piloţi şi militari polonezi şi americani pe aeroportul de la Varşovia.

Preşedintele american a subliniat că SUA şi NATO şi-au consolidat angajamentul în securitatea Poloniei, în cursul crizei ucrainene. El a adăugat că va anunţa marţi noi ajutoare în securitatea Europei de Est.

“Securitatea Poloniei şi a întregii regiuni este strâns legată de cooperarea cu Statele Unite, de prezenţa trupelor americane pe teritoriul polonez, într-un moment în care ne confruntăm cu o criză foarte aproape de frontierele noastre şi cele ale NATO”, a declarat la rândul său preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.

R.D.