9.3 C
București
vineri, 29 octombrie 2021 - 0:27

Banii din PNRR vor veni doar la pachet cu reforme în finanțe, pensii, ajutoare sociale, educație

spot_img

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat luni, la București, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, că România trebuie să facă reformele pentru care s-a angajat în PNRR.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a asigurat pe Klaus Iohannis şi Florin Cîţu că va urmări implementarea PNRR şi Comisia Europeană se va asigura „că banii sunt cheltuiţi în conformitate cu ce am hotărât împreună”.

“Astăzi Comisia Europeană dă undă verde PNRR pentru România. Sunt trei piloni – 41% din planul bugetului merge către susţinerea investiţiilor verzi, într-un transport durabil. Aproape 4,5 miliarde euro sunt alocate modernizării infrastructurii feroviare. De asemenea, peste o jumătate de miliard de euro vor fi investiţi în producerea de energie curată. E important ca prin acest plan să nu lăsăm pe nimeni în urmă.

Următorul pilon important se referă la tranziţia digitală, 21%. Putem vedea şi aici în această sală că viitorul este digital şi ne putem imagina ce va aduce viitorul în sectorul medical. Acest plan va face lucrurile mai eficiente pentru poporul român, va exista un cloud naţional, cărţi de identitate electronice şi va fi extins internetul de mare viteze, lucru care va ajuta şi şcolile româneşti. Mă bucur că al treilea pilon se referă la digitalizarea sectorului de sănătate, lucru care face ca serviciile de sănătate să poată fi oferite la distanţă. Pe scurt planul României îndeplineşte criteriile foarte exigente pe care le-am stabilit împreună cu Consiliul. Continuă investiţiile şi reformele pentru a stabili baze financiare solide”, a mai spus șefa Comisiei Europene.

Comisia Europeană a adoptat luni o evaluare pozitivă a Planului de redresare şi rezilienţă al României, prin care se acordă României granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Consiliul are la dispoziţie 4 săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei. Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde EUR sub formă de prefinanţare, şi anume 13 % din suma totală alocată României. 

Emanuel Stan