18.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 6:56
No menu items!

Bani europeni pentru concediaţii de la Nokia

spot_img

Comisia Europeană (CE) a propus vineri acordarea unui ajutor de 2,9 milioane de euro României, pentru a susţine revenirea pe piaţa muncii a 1 416 angajaţi concediaţi de Nokia şi unul dintre furnizorii companiei, după închiderea fabricii din judeţul Cluj a grupului finlandez.

Propunerea va fi trimisă Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri pentru aprobare, se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Suma de 2,9 milioane de euro va fi asigurată din Fondul European de Adaptare la Globalizare.

România a transmis o cerere pentru susţinerea cu fonduri europene a revenirii pe piaţa muncii a 1 904 persoane concediate de Nokia România SRL şi unul dintre furnizori. Dintre toţi muncitorii concediaţi, CE se aşteaptă ca 1 416 să participe la programele pe care le finanţează.

Costul total estimat este de 4,5 milioane de euro, din care 2,9 milioane de euro reprezintă contribuţia fondului european.

Fondurile vor fi folosite pentru a oferi servicii ale centrului de tranziţie „‘From JOB to Smart JOB”, precum informaţii, consiliere şi îndrumare vocaţională, pregătire vocaţională şi pentru obţinerea unei certificări, promovarea antreprenoriatului şi asistenţă financiară pentru lansarea de afaceri, suport postangajare, dar şi diverse tipuri de indemnizaţii, precum cele pentru căutarea unui loc de muncă, transport şi internship.

Comisia a adoptat vineri şi o propunere pentru susţinerea angajaţilor concediaţi de Nokia în Finlanda. Atât în cazul României cât şi în cel al Finlandei, concedierile au fost determinate de transferul producţiei din Europa către Asia unde mâna de lucru este mai ieftină.