0 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 23:08
No menu items!

UPDATE Bani din Fondul de rezervă al Guvernului pentru 100 de primării

spot_img

UPDATE: Guvernul Ciucă a adoptat, vineri, în şedinţă, un act normativ prin care s-a alocat suma de 476,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, la solicitarea unor unităţi administrativ-teritoriale. Astfel, vor beneficia de finanţare 105 unităţi administrativ teritoriale din toate judeţele, pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor, pentru plata unor datorii legate de serviciile de termoficare şi a unor cheltuieli ale proiectelor comunităţilor locale.

Hotărârea de Guvern a avut în vedere solicitările depuse de unităţile administrativ-teritoriale la Ministerul Dezvoltării pentru anul în curs.

Până la sfârşitul anului, Guvernul va continua să aloce fonduri unităţilor administrativ-teritoriale care au nevoie de sprijin financiar, în baza solicitărilor transmise Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

De asemenea, la nivelul Guvernului sunt în analiză solicitările pentru anul viitor transmise de Primăria Generală a Capitalei şi de alte unităţi administrativ-teritoriale, în scopul acordării subvenţiei pentru energia termică.

Potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, fiecare Consiliu Judeţean va primi, în mod egal, suma de 6,5 milioane de lei, iar fiecare reşedinţă de judeţ va primi 5 milioane de lei.

Astfel, Consiliul Judeţean Ilfov a primit o sumă totală de 11,5 milioane de lei, iar, în judeţul Hunedoara, atât municipiul Deva, cât şi municipiul Hunedoara au beneficiat de suma de 5 milioane de lei, a adăugat ministrul, precizând că reşedinţa de judeţ din Harghita a primit sprijin financiar la o alocare precedenţă, astfel că suma de 5 milioane de lei a fost distribuită între celelalte localităţi din judeţ.

Potrivit actului normativ adoptat, 105 UAT-uri primesc, până la sfârşitul anului, 476.500.000 de lei.

Fondurile alocate, astăzi, prin Hotărârea Guvernului, sunt necesare pentru finalizarea investiţiilor publice finanţate de stat sau din fonduri UE, precum şi pentru cheltuieli urgente ale autorităţilor publice locale.

Știrea inițială:

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, vineri dimineață, la începutul ședinței de Guvern, că va aloca bani din Fondul de rezervă pentru 100 de primării din țară.

„Vom aproba alocarea din Fondul de rezervă bugetară pentru plata cheltuielilor curente de care vor beneficia peste 100 de unități administrativ teritoriale din toate județele”, a transmis premierul.

Acesta a precizat că, în cadrul ședinței de astăzi, vor fi adoptate măsurile de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, dar și un proiect de ordonanță foarte important pentru PNRR.

“Noile măsuri introduc soluții concrete pentru persoanele fizice cu dizabilități psihosociale și intelectuale. Tot astăzi vom lua o decizie foarte importată pentru operaționalizarea PNRR, astfel proiectul de OUG privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul mecanismului de redresare și reziliență va fi supus analizei și aprobării. În plus, se modifică OUG nr.155 din 2020 privind unele măsuri pentru elaborarea PNRR”, a spus premierul.

                                                                                                                    Adina Silav