20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:34

Bancherii se plâng: Procurorii strică bilanțurile băncilor prin sechestrele impuse pe conturi

spot_img

Un nou tip de procese îi ține ocupați pe avocații instituțiilor financiare

Ghiseu - Banca

Acțiunile prin care procurorii impun sechestre asupra conturilor bancare ale persoanelor anchetate generează probleme în activitatea curentă a băncilor, potrivit unor relatări ale reprezentanților instituțiilor financiare, în cadrul unei conferințe care a avut loc miercuri în București.

Laurențiu Gabriel Mitrache, președinte executiv al Bank Leumi România, a explicat mecanismul: persoanele anchetate au bani în depozite bancare, care sunt puse sub sechestru, dar au și credite de returnat. Banca cere să i se plătească rata pentru credit. Clientul arată că ar vrea să facă acest lucru, dar nu poate din cauza sechestrului. Banca vede că acel client are bani și este de bună credință, dar este obligată să acționeze la fel ca în cazul unui rău-platnic.

În primul rând, banca trebuie să provizioneze toată valoarea creditului, ceea ce înseamnă pierdereri la capitolul profitabilitate. În al doilea rând, banca trebuie să înceapă procedurile de executare a bunului prin care s-a garantat creditul, de obicei un imobil. Consecința este că proprietarul bunului dă în judecată banca.

Mitrache nu a precizat câte astfel de procese sunt în derulare sau care este valoarea provizioanelor adăugate prin acest mecanism. Nu există precedente juridice pe astfel de spețe, iar părerile avocaților sunt împărțite.

Evenimentul, denumit ”Romanian Financial Conference” a fost organizat de compania BusinessMark și de Asociația Română a Băncilor.

La cel mai recent bilanț, DNA a anunțat că valorile indisponibilizate în 2014 au fost de peste 303 milioane euro, fără să precizeze care este proporția conturilor bancare.

Mitrache este trimis în judecată de DNA Bacău, împreună cu alți doi membri ai conducerii băncii, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Procesul se judecă la Tribunalul Bacău, iar partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 815.000 de euro.

V.B.