10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 11:50
No menu items!

Banca Mondială a deblocat 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

spot_img

Banca Mondială a deblocat 1,5 miliard de dolari pentru Ucraina

În plină criză politică și economică, Ucraina este sprijinită de comunitatea internațională

Jim Yong Kim

Banca Mondială (BM) a aprobat joi deblocarea unor credite totalizând 1,5 miliard de dolari în favoarea Ucrainei cu scopul de a-i întări transparența financiară și infrastructurile energetice.

Noile împrumuturi ale BM se înscriu în planul ajutorului de 27 miliarde de dolari promis de comunitatea internațională Ucrainei, aflată în profundă criză politică și economică.

Ne majorăm asistența pentru Ucraina pentru că vrem să-și amelioreze condițiile de viață ale populației și să ajungă la o revenire economică într-un moment crucial

Jim Yong Kim, 
Președintele BM, într-un comunicat citat de AFP

Afectată de mișcări separatiste proruse în estul țării, Ucraina ar urma să facă față unei recesiuni de 5% în acest an, potrivit FMI.

Banca Mondială s-a angajat să deblocheze în total 3,5 miliarde de dolari pentru Ucraina până la sfârșitul anului, în timp ce Fondul Monetar Internațional urmează să-i furnizeze 17 miliarde de dolari împrumut în următorii doi ani.

Jumătate din creditele aprobate joi (750 de milioane de dolari) sunt destinate susținerii reformelor „de mare prioritate” în țară în lupta împotriva corupției și în reformarea sistemului „inechitabil” al subvenționării prețurilor energetice, protejându-le totuși pe cele mai sărace, precizează BM în comunicatul său.

Mai mult de un sfert din finanțări trebuie să servească la ameliorarea capacităților energetice în toată țara, în timp ce ultimul sfert este centrat pe serviciile de aprovizionare cu apă, potrivit comunicatului.

Cu aceste noi proiecte, totalul sumelor angajate de BM în Ucraina se ridică la 3,4 miliarde de dolari, precizează Banca în comunicatul său.

C.A.