4.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 6:46

Banca Mării Negre și-a setat prioritățile pentru România: agricultura, infrastructura și energia

spot_img

Banca Mării Negre și-a setat prioritățile pentru România: agricultura, infrastructura și energia

Banca Mării Negre pentru Comerț și Dezvoltare urmărește să finanțeze cu prioritate proiectele din România în agricultură, infrastructură de transport și telecomunicații și energie, a afirmat joi, la București, Mustafa Boran (foto), vicepreședinte al instituției. Acesta a venit în România pentru semnarea unui proiect de finanțare în valoare de 15 milioane de euro cu Grupul Agricover.

”Ne așteptăm ca această finanțare să contribuie la creșterea exporturilor României către statele învecinate, la crearea de noi locuri de muncă și la creșterea numărului de proiecte finanțate”, a afirmat Boran.

Banca Mării Negre, denumită oficial Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), este o bancă regională, cu sediul la Salonic, înființată în urmă cu 14 ani. Acționarii băncii sunt statele din regiune: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina.

În 2012, BSTDB a acordat credite de 225 milioane de euro, dintre care 30 milioane în România.

Creditul de 15 milioane de euro va fi folosit de Grupul Agricover astfel – 50% pentru dezvoltarea Agricover SRL, divizia de achiziții, prelucrare și comercializare a cerealelor, cu scopul de a integra și extinde afacerile în regiune; 50% pentru Agricover Credit IFN, divizia financiară a grupului, pentru finanțarea fermierilor.

Agricover s-a înființat în 2000, prin fuziunea dintre Comcereal SA Buzău și Ulvex SA, și s-a dezvoltat ca un integrator între fermieri și industria alimentară, derulând afaceri în domeniul semințelor, îngrășămintelor, motorinei, consultanței tehnice, creditării, asigurării și vânzării recoltelor, serviciilor logistice. În 2012, grupul a raportat o cifră de afaceri de 970 milioane de lei.

Vlad Bârleanu