22 C
București
duminică, 14 august 2022 - 15:57
No menu items!

Banca Europeană de Investiții vrea să strângă 100 de miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei

spot_img

Banca Europeană de Investiții propune o structură de finanțare folosită anterior în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei cu investiții de până la 100 de miliarde de euro, potrivit unui document consultat de Reuters.

Fondul ar urmări să aibă o contribuție inițială de 20 de miliarde de euro din partea țărilor UE și a bugetului UE, sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

Garanțiile, în special, ar avea un efect multiplu, conducând la proiecte de infrastructură în valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro, potrivit documentului, aproximativ jumătate din nevoile imediate ale Ucrainei.

Propunerea BEI urmează să fie prezentată luni, în prima zi a Conferinței internaționale de redresare a Ucrainei, care se desfășoară în Elveția și care are ca scop furnizarea de resurse pentru Ucraina și sprijinirea redresării postbelice.

Banca Europeană de Investiții propune un fond care să funcționeze ca cel utilizat în cazul pandemiei COVID-19 pentru a garanta finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Fondul ar putea contribui la reconstrucția podurilor sau la renovarea serviciilor de apă potabilă sau de apă uzată, în special pentru orașele a căror populație s-a extins din cauza migrației din alte părți ale Ucrainei din cauza invaziei.

Totodată, proiectele ar putea fi axate pe facilitarea exporturilor Ucrainei sau pe infrastructurile sale energetice și digitale. Fondul este, de asemenea, conceput pentru a încuraja întreprinderile private care ar considera probabil că finanțarea investițiilor în Ucraina este prea riscantă.

Utilizarea acestui instrument folosit anterior în timpul pandemiei COVID-19 înseamnă că poate fi pus în aplicare mai rapid, astfel încât investițiile inițiale ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului.

Comisia Europeană trebuie mai întâi să își dea avizul, iar apoi o majoritate a țărilor UE trebuie să aprobe planul. Ulterior, statele UE ar urma să decidă dacă vor contribui sau nu la fond.

Londra anunţă măsuri de susţinere pentru reconstruirea Ucrainei

Ministrul britanic al Afacerilor Externe Liz Truss va prezenta, luni, un plan de susţinere pentru a ajuta Ucraina pe termen lung şi a participa la reconstruirea ţării atunci când războiul cu Rusia se va încheia, potrivit AFP.

Într-o conferinţă despre reconstruirea Ucrainei la Lugano, în Elveţia, Truss va expune proiectele Marii Britanii pentru sprijinirea ţării pe termen scurt, prin intermediul ajutorului umanitar, dar şi pe termen lung pentur a relansa economia ucraineană oferind expertiza financiară şi economică britanică, a indicat ministerul său într-un comunicat.

Londra va susţine în special reconstruirea oraşului şi a regiunii Kiev, la cererea preşedintelui Zelenski, indică Foreign Office.

Marea Britanie intenţionează, de asemenea, să colaboreze cu Kievul şi aliaţii săi pentru a găzdui Conferinţa pentru Recuperarea Ucrainei în 2023 şi va stabili un birou la Londra pentru a ajuta la coordonarea acestor eforturi.

„Recuperarea Ucrainei din războiul de agresiune al Rusiei va fi un simbol al puterii democraţiei asupra autocraţiei. Îi va arăta lui Putin că încercările sale de a distruge Ucraina au avut ca rezultat doar o naţiune mai puternică, mai prosperă şi mai unită”, a declarat şefa diplomaţiei britanice.

„Am fost în frunte în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina în timpul războiului şi vom continua să fim şi în sprijinul planului de reconstrucţie şi dezvoltare al guvernului ucrainean”, a spus ea.

Miercuri, guvernul britanic a anunţat deblocarea a un miliard de lire sterline (1,6 miliarde de euro) de ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, care constă în sisteme de apărare anti-aeriană şi drone. Aceste noi fonduri vor ridica ajutorul militar britanic către Kiev la 2,3 miliarde de lire sterline.

                                                                                                                   Adina Silav