19.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 17:11

Bancă din România obligată să recalculeze ratele la un credit în franci elvețieni

spot_img

Un client a câștigat, în primă instanță, procesul cu OTP Bank

plata-franci-elvetieni-la-banca

Tribunalul Bucureşti a decis ca o româncă să îşi plătească creditul în franci elveţieni la cursul de schimb de la momentul semnării contractului, respectiv 1,8894 lei/CHF. Decizia nu este definitivă.

Instanţa a constatat caracterul abuziv al unora dintre clauzele stipulate în convenţia de credit bancar şi a dispus „îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF”, informează Mediafax.

Conform deciziei, banca în cauză – OTP Bank – este obligată să calculeze ratele aferente contractului de credit în funcţie de valoarea leu/CHF de la momentul semnării contractului, aceste rate urmând să fie recalculate de la data semnării contractului şi până la sfârşitul perioadei de contractare, respectiv, 1 iulie 2037.

Mai mult, instanţa obligă banca să plătească reclamantei Maria Apostol sumele achitate în plus în temeiul contractului de credit, rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului, sume la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării fiecărei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acestora de bancă.

Judecătorii au mai constatat şi caracterul abuziv al unei clauze privind comisionul de acordare a creditului şi a decis ca banca să îi plătească reclamantei suma de 6.359 CHF în echivalent lei la cursul BNR din data efectuării plăţii, sumă la care urmează să se calculeze şi dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării acestei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acesteia de către pârâte.

Pe de altă parte, instanţa a respins cererea reclamantei privind restituirea creditului în lei. Banca este obligată să plătească reclamantei suma de 11.160 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia poate fi contestată în 30 de zile de la comunicarea motivării.

Andrei Tudor