11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:57
No menu items!

Balenele albastre au revenit în largul coastelor spaniole ale Atlanticului, după 40 de ani de absență. Experții trag semnale de alarmă

spot_img

Balenele albastre, cele mai mari mamifere din lume, au revenit în largul coastelor Spaniei ale Oceanului Atlantic după o absenţă de peste 40 de ani, un fenomen îngrijorător potrivit unor experţi care se tem că schimbările climatice determină întoarcerea exemplarelor acestei specii în locul unde au fost vânate până aproape de extincţie, informează The Guardian.

Prima balenă albastră a fost zărită în largul coastelor Galiciei, din nord-vestul Spaniei, în 2017 de Bruno Díaz, un biolog marin, conducătorul Centrului de cercetare al delfinului cu bot gros din municipalitatea O Grove, Galicia, potrivit agerpres.ro.

Un alt exemplar a fost zărit în 2018, iar un altul în anul care a urmat, după care, în 2020, s-au întors ambele exemplare.

În urmă cu mai bine de o săptămână, un alt exemplar a fost zărit în largul insulelor Cies, în apropiere de O Grove.

Diaz a spus că nu este încă foarte clar dacă criza climatică le determină pe aceste mamifere să-şi schimbe obiceiurile şi să revină într-o zonă unde au fost vânate aproape până la extincţie.

”Cred că moratoriul privind vânătoarea de balene a fost un factor-cheie”, a declarat el.

”În anii 1970, chiar înainte ca interdicţia să fie instituită, o întreagă generaţie de balene albastre a dispărut. Acum, după mai bine de 40 de ani, vedem descendenţii puţinelor exemplare care au supravieţuit”, a mai adăugat bilogul marin.

În Galicia, industria vânătorii de balene are o istorie îndelungată şi există aici zeci de porturi pentru vânătoarea de balene.

Spania a interzis vânarea balenelor abia în 1986, când balenele albastre deveniseră deja extincte în regiune.

Cu toate acestea, nu toată lumea consideră întoarcerea balenelor o veste bună.

”Sunt pesimist întrucât există mari şanse ca schimbările climatice să aibă un impact major asupra habitatului balenelor albastre”, a declarat pentru publicaţia La Voz de Galicia Alfredo López, un biolog marin în cadrul unui ONG din Galicia care studiază mamiferele marine.