0.5 C
București
vineri, 27 ianuarie 2023 - 4:21
No menu items!

Bacalaureat, schimbat din 2026. Va fi bazat pe competențe pentru elevii care intră la liceu abia de anul viitor

spot_img

Primul Bacalaureat bazat pe competențe va fi în anul 2026, la sfârșitul celor patru ani de studii pentru elevii care intră la liceu începând de anul viitor.

Conform ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, prima generație de elevi care, de la intrarea în clasa pregătitoare până la a VIII-a, a învățat pe un curriculum bazat pe competențe, nu va avea, la finalul liceului, în 2025, un Bacalaureat bazat pe competențe.

Vizați de anunț sunt cei 123.122 de elevi care au susținut acum Evaluarea Națională, un examen bazat pe competențe, și care intră din septembrie 2021 în clasa a IX-a, la liceu.

Și asta pentru că, potrivit ministrului, pentru Bacalaureatul care va evalua competenele și nu conținuturile „e nevoie de un întreg parcurs liceal care să pregătească acest lucru”.

„Cel mai devreme se va intra pe acest sistem din septembrie 2022, dacă legea va fi adoptată în timp util, și atunci din septembrie 2022 vor urma patru ani de liceu și de abia la finalul celor patru ani de liceu va fi acest Bacalaureat care să fie bazat pe competențe. Să nu mai evaluăm cunoștințele, ci competențele. Competența de a înțelege un text, competența digitală, competența de comunicare într-o limbă străină”, a spus Cîmpeanu, la Digi 24.        

Asta deși proiectul “România educată”, care urmează să fie asumat de Guvern, prin memorandum, modifică examenul de bacalaureat. Acesta este prevăzut să conțină un test gen PISA, axat pe competențe, iar elevii care au urmat un liceu tehnologic vor avea posibilitatea ca după 3 ani de studiu, să își ia diploma în specialitatea respectivă.

Programul „România educată” poate fi citit Aici

                                                                                                              Adina Silav