Bacalaureat pe caniculă. Elevii au cerut amânarea examenului. Liviu Pop: Aseară, lucrurile erau în regulă

Absolvenții claselor a XII-a susțin, vineri, ultima probă, la alegere, a Bacalaureatului. Joi, reprezentanții elevilor au cerut decalarea examenului, pe motiv că, acesta este susținut în condiții improprii, în săli de clasă în care aerul este irespirabil. Noul ministru al educației, Liviu Pop, a declarat, însă, că au fost luate toate măsurile pentru ca BAC-ul să se desfășoare normal, iar joi seara, s-au montat chiar și aparate de aer condiționat în unele licee. 

„Condiţiile din majoritatea centrelor de examen sunt improprii pentru desfăşurarea examenului de Bacalaureat. În această perioadă, temperatura este de peste 30 grade Celsius, iar unităţile de învăţământ nu dispun de aparate de aer condiţionat. Puneţi-vă în situaţia celui care trebuie să se concentreze atunci când aerul este irespirabil“, a arătat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, citat de adevarul.ro, asociație care a somat autoritățile să ia măsuri ori să decaleze examenul. 

În replică, noul ministru al educației, Liviu Pop, a declarat, vineri dimineața, la preluarea mandatului, că au fost montate aparate de aer condiţionat, astfel încât elevii care susţin ultima probă a examenului de bacalaureat să nu aibă de suferit din cauza caniculei.

“Este o zi importantă pentru elevii de clasa a XII-a şi, având în vedere Codul Portocaliu şi Roşu de temperaturi ridicate, trebuie să asigurăm continuitatea pe zona aceasta. Am discutat ieri cu toţi inspectorii generali, cu domnul ministru Năstase. Aseară lucrurile erau în regulă. Asigurăm apa în toate unităţile şcolare, s-a pregătit folie de prevenire, inclusiv cu aer condiţionat acolo unde este nevoie. Mobilizarea a fost la maximum. (…) Am cerut si ajutorul primarilor sau autorităţilor judeţene”, a declarat Liviu Pop, vineri dimineaţa.

Absolvenţii de liceu susţin, vineri, ultima probă la alegere a examenului de bacalaureat, în funcţie de profil şi de specializare, urmând ca pe 5 iulie să fie afişate rezultatele, iar pe 10 iulie, vor fi publicate notele finale ale candidaţilor.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, peste 120.000 de absolvenţi de clasa a XII-a susţin, vineri, în cadrul examenului de bacalaureat, proba la alegere, în funcţie de profil sau specializare. Astfel, elevii care au terminat cursurile la Real,  au putut alege să susțină examenul la oricare dintre următoarele materii: biologie, chimie, fizică sau informatică. Cei care au fost la profil Uman au putut alege între geografie, psihologie, logică, filosofie sau sociologie.

R.D.

NICIUN COMENTARIU