12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 7:31
No menu items!

Băsescu le „trasează” temele de campanie candidaților la europarlamentare

spot_img

Basescu_Traian

Traian Băsescu s-a gândit, vineri, în prima zi a campaniei electorale pentru europarlamentare, să le comunice candidaților pentru fotoliile de la Bruxelles care sunt temele ce ar trebui abordate în campania electorală. Președintele nu s-a oprit aici, dar a sugerat și cu cine ar trebui să voteze românii, astfel încât să câștige popularii, nu socialiștii.

Așa cum s-a convenit, alegerile vor prefigura numele sefului CE. Dacă vor câștiga socialiștii, va fi domnul Schulz, dacă vor câștiga popularii ar fi Junker. Ar fi important de susținut de ce Juncker și nu Schulz, mai ales prin prisma ultimelor declarații ale socialiștilor. Pentru domnul Schulz, anexarea Crimeei era un fapt împlinit, probabil aceeași abordare va avea dacă vor fi alte evoluții negative în favoarea României, cum grupul socialist a fost extrem de greu de convins să dea un vot care să creeze o perspectivă europeana pentru Moldova, în timp ce popularii, liberalii și verzii au susținut cu toată energia să se dea această perspectivă. Ce e în avantajul României, un președinte al CE socialist sau popular? Trebuie să ne uităm și la dimensiunile țărilor, nu cumva riscăm să creem o forță incredibilă unui singur stat, care oricum e extrem de influent, prin crearea condițiilor ca domnul Schulz să fie președinte al CE?

 

Traian Băsescu

președintele României

Alte declarații ale lui Traian Băsescu:

  • Mi s-a părut important să trag un semnal de alarmă legat de desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European, azi, în prima zi de campanie.
  • Din păcate, în perioada preelectorală nu au părut a se prefigura niște teme de interes pentru politicieni, pentru presă, așa aș vrea să vă prezint foarte pe scurt o listă de teme de care depinde viața noastră, a românilor, plecând de la premisa că PE legiferează suprastatal.
  • Legislația PE devine și legislația națională, este foarte important să fim conștienți de importanța alegerilor pentru PE.
  • Aș sugera câteva teme de dezbatere în care, dacă e nevoie, având în vedere experiența mea în relația cu UE, sunt gata ca în decursul campaniei să particip la discuții pentru ca alegătorii să înțeleagă foarte bine miza acestor alegeri.
  • Presa le declară fără miză prea mare, ceea ce e profund greșit, eventual o leagă de prefigurarea liniei de start pentru prezindențiale.
  • Primul și cel mai usor de abordat subiect este accesul Romaniei în Schengen.Parlamentarii sunt extrem de importanți în a face presiune pe statele membre și în a argumenta de ce România poate începe procesul de aderare, plecând de la premisa că intrarea în Schengen și adoptarea euro sunt elemente profunde de integrare în UE. Ar fi niște dezbateri extrem de importante.
  • O altă temă de interes național – modul cum din PE poate fi susținut procesul de apropiere și integrare a Moldovei de UE. E un obiectiv major pentru România.
  • Un alt subiect extrem de important – România face eforturi de ani ca problema integrării roma să fie acceptată ca o problemă a UE, și nu a României. România nu poate interzice accesul liber la mișcare pe teritoriul UE.
  • Un alt subiect care putea fi un bun subiect de dezbatere în campanie: Europa a descoperit acum, cu ocazia tensiunilor din Ucraina, cât de vulnerabilă și dependentă e de resursele energetice din Rusia. Ar putea genera dezbateri – ne schimbăm dependența către SUA, țările din Golf.  Inclusiv dezbaterea legată de gazele de șist poate fi dezbătută.
  • Un alt subiect este cresterea economica, reindustrializarea Europei.
  • Cea mai mare parte a industriei UE e delocalizată în afara Europei. S-a văzut că nu putem asigura prosperitate și locuri de muncă numai din servicii. La nivel european, producția industrială are o pondere de 15% în PIB.
  • Trebuie să declanșeze Europa o politică de reindustrializare, pentru ca odată cu asta să creeze masiv locuri de muncă sigure? Nu doar în mari companii, dar și pe orizontal, în IMM-uri.
  • Politicile de ocupare a forței de muncă – Europa are un nivel de șomaj fără precendent. Politicile de ocupare, în mod deosebit în randul tinerilor, sunt un subiect de dezbatere. Putem discuta cum cheltuim banii alocați de CE pentru locurile de muncă pentru tineri, sunt 106 milioane de euro la dispoziția României de la 1 ianuarie 2014, au trecut deja 4 luni. Sunt convins că foarte mulți tineri ar fi interesați de acest subiect. Sunt alte peste 400 milioane de euro pentru locuri de muncă în zone defavorizate. Ar interesant cum văd europarlamentarii modul de utilizare a acestor bani.
  • S-a creat facilitatea ca statele membre să poată garanta cu bani din fondul de coeziune sume multiplicate de trei ori de la BEI pentru creare de locuri de muncă.
  • Vrem o Comisie Europeană mai puternică sau mai slabă?
  • Vrea România să ne îndreptăm spre statele unite ale Europei sau să stăm cât mai departe de cedarea de autoritate?
  • Ar fi extrem de important să știm din dezbaterile campaniei pe ce poziție ne așezăm.
  • Utilizarea banilor europeni e un alt subiect de interes pentru electorat.
  • Avem MCV-ul, s-au făcut toate declarațiile că mecanismul va continua. Care e poziția partidelor politice?
  • Vom avea 32 de reprezentanți în PE, aceste dezbateri ar consolida poziția României și am vorbi pe aceeași limbă toți.
  • E extrem de important ca grupurile parlamentare din PE să fie informate despre poziția pe care România o are. Mai vrem sau nu mai vrem un MCV, a ajuns Justiția la un grad de independență suficient, avem garanția că sunt ireversibile reformele? Trebuie să luăm în considerare tentativele de influențare ale Justiției din ultimii doi ani sau să le considerăm accidentale? Miza nu e să avem un procent mic de participanți la alegerile pentru PE, miza e  să avem un procentaj cât mai mare de români care participă. Media UE la ultimele alegeri a fost de 43%, în România a fost de 23%.
  • A doua zi după alegeri se evaluează nivelul de europenizare a unei țări sau a nivelului de suport pentru UE și după prezența la vot.
  • Ar fi extrem de important ca politicienii să stimuleze prezența la vot prin abordarea acestor teme europene.
  • Uniunea bancară, aplicarea tratatului fiscal…Sunt mult mai multe probleme decât cele enunțate de mine.
  • Acestea sunt probleme de care eu m-am lovit în ultimii doi- trei ani.
  • Sunt gata să particip la dezbateri care să-i ajute pe români să înțeleagă importanța dezbaterii temelor enunțate.
  • Nu aș vrea să stric acest subiect, ar fi trebuit să-l las ca unic subiect, dar aș face doua mențiuni pe chestiuni de maximă actualitate:
  • Funcționarea acordului de la Geneva. Vă rog să mă credeți că l-am analizat cu atenție și punctul nostru de vedere, confirmat de ping-pongul ce se face în diverse capitale, e că acordul nu a fost suficient de clar pentru a crea obligații celor care pot să asigure revenirea la normalitate a Ucrainei.
  • A doua observație, legată de incidentele tot mai frecvente din domeniul sănătății. România are nevoie urgent de o nouă lege a sănătății care pe de o parte să-i trateze pe medici cu respectul cuvenit prin remunerația pe care o primesc, pe performanță, și, pe de alta parte, pacienții să-și primească în mod cinstit drepturile pe care le au de suport din partea statului în sistemul medical românesc. Fac un apel la cei responsabili să ia din nou proiectul pe care am intenţionat cu Emil Boc să-l punem în dezbatere publică. Vă asigur că e actual şi poate cu uşoare ajustări este proiectul care poate scoate din mizerie şi personalul medical şi poate reduce masiv riscurile la care sunt supuşi cei care ajung în spitale. Atunci s-au manifestat cu violenţă şi cu toată influenţa lor cei care trăiesc de pe urma corupţiei din sistemul de sănătate. Au utilizat şi masele de manevră din Piaţa Universităţii. Vă asigur că proiectul de lege poate fi reanalizat şi se poate trece la implementarea lui. Vă asigur că în condiţiile în care se menţine resursa financiară pentru sistemul de sănătate, prestaţia către beneficiari va fi mult mai bună.
  • Un ultim lucru legat de campania electorală – rog toate partidele să aibă în vedere existența și conținutul Legii 78 din 2000. Această lege stabilește sanctiuni grele, cu închisoare de la unu la cinci ani pentru cei care nu respectă regulile de finanțare a campaniilor. Cred că, la toate partide, aceasta lege trebuie citită, în mod deosebit art.1 – care include și conducătorii de partide  – și descrie ce înseamnă corupție în finanțarea campaniei electorale.
  • În mod cert, instituțiile statului vor privi cu atenție la corecta desfășurare a campaniei, încercând să reducă la maximum banii negri utilizați în campanie.
  • Principalul motiv al declarației mele de azi e legat de teme de interes major pentru România care ar putea fi dezbătute în această campanie.
  • Nu vreau să fiu nici diriginte, nici să dau partidelor teme, am facut doar o sugestie.
  • Daca voi constatata că partidele nu se angajează în aceste dezbateri, nu o să am ce sa fac și, în timpul campaniei, voi încerca să explic miza alegerilor, temele de interes major și efectele dacă nu ne facem treaba.

R.D.