26 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 19:52
No menu items!

Băuturile energizante consumate echilibrat nu afectează organismul

spot_img

Energizant

Băuturile energizante pot cauza hipertensiune şi declanşa o serie de boli cardiace deoarece acestea cresc tensiunea arterială şi perturbă ritmul natural al inimii, susțin autorii unui studiu realizat recent de cercetătorii americani. Este rezultatul cercetărilor desfășurate la Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge din cadrul Institului Național de Sănătate din SUA.

Cu toate acestea, Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare (ANBR) a precizat pentru Sursa Zilei că numeroase studii în domeniul toxicologiei, medicinei interne și psihologiei au demonstrat că dacă dozele recomandate nu sunt depășite, băuturile energizante nu sunt periculoase pentru un organism sănătos. Însă „ca toate produsele alimentare, băuturile energizante ar trebui să fie consumate în mod responsabil, ca parte a unei diete echilibrate”, susține ANBR.

Băuturile energizante conțin de obicei o cantitate de cofeină similară cu o ceașcă de cafea. Milioane de oameni din întreaga lume se bucură de băuturi cu cofeină în fiecare zi. La persoanele adulte, consumul moderat de cofeină, considerat a fi de aproximativ 300 – 400 mg pe zi – sau echivalentul cantității conținute în 2-3 cești de cafea – nu a fost asociat cu efecte negative asupra sănătății

ANBR
pentru Sursa Zilei

Cofeina este unul dintre ingredientele cele mai testate și este considerată sigură de către autoritățile alimentare la nivel mondial. Legislația UE impune ca pentru toate băuturile care au un conținut ridicat de cofeină, să fie afișat mesajul „conținut ridicat de cofeină” pe ambalaj, împreună cu conținutul de cofeină, astfel încât consumatorii să poată face cumpărături în cunoștință de cauză.

C.A.