21.4 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 0:46
No menu items!

Bătaie pe 4,3 miliarde lei. PNL va controla piața asigurărilor

spot_img

O piață de 4,3 miliarde de lei anual va  fi controlată de un reprezentant al PNL.  USL l-a schimbat pe Constantin Buzoianu din funcția de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA),  iar acum PSD și PNL par a fi ajuns la o soluție comună în urma negocierilor purtate în ultima  vreme. Cu susținerea  PNL și cu acceptul PSD, fostul director Ardaf, Daniel Tudor, va prelua  frâiele acestei  instituții, el urmând a  fi  validat de  plenul reunit al Parlamentului până la finale acestei luni.

Conducerea CSA, negociată în USL

“Astăzi vom lua în discuție, în Birourile Permanente  reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, numirea unui nou președinte la CSA, alături de completarea componenței conducerii ANRE. Da, s-a negociat în USL și domnul Daniel Tudor va fi susținut atât de PNL, cât și de PSD. Cel mai probabil se dorește un plen comun pentru validarea în data de 30 octombrie”, ne-au precizat surse din USL. În urma unui lobby puternic  al marilor companii de asigurări, Constantin Buzoianu a fost revocat, săptămâna trecută, din funcţie de către Parlament, conducerea instituţiei fiiind asigurată, cu titlu  interimar, de către vicepreşedintele CSA Tudor Baltă. În raportul comisiilor parlamentare de  profil, lui Buzoianu i s-a imputat faptul că piaţa asigurărilor din România manifestă deficienţe sub aspectul supravegherii prudenţiale şi reglemetării, având consecinţe negative asupra asiguraţilor. Revocarea, propusă plenului Parlamentului de către Comisiile reunite pentru buget, finanţe, a întrunit 222 voturi „pentru” şi trei voturi „împotrivă”. Votul a dat semnalul luptei pentru acest post  între PSD și PNL. Inițial, la bursa  zvonurilor în calcul  fuseseră luate mai multe nume pentru preluarea conducerii Comisiei:  Angela Toncescu, fost preşedinte al CSA, Tudor Baltă, vicepreşedintele CSA şi Mihai Tecău, preşedintele companiei Omniasig şi fost preşedinte al BCR Asigurări.

 

Cine este Daniel Tudor

Fost președinte și acționar principal al RAI Asigurari, Daniel Tudor, a fost ales, la începutul lui 2007, de acționarii societătii de asigurări Ardaf în functiile de președinte al Consiliului de Administrație și director general al Ardaf, fiind  propus, pentru aceste posturi, de către acționarul majoritar al Ardaf, Tender SA. Doi ani mai târziu , el demisiona   din funcția de director general , păstrându-și doar mandatul de Președinte al Consiliului de Administrație al ARDAF, fără a fi implicat în managementul executiv al companiei. În luna februarie a alui 2009, Generali PPF Holding, cel de-al treilea jucător pe piaţa de profil din Europa Centrală şi de Est, a preluat Ardaf. Legăturile lui Daniel Tudor cu PNL sunt  mai vechi. În 2004 a candidat fără success la un post de senator  din partea PNL Buzău, iar acum soția sa, Doina Tudor, are toate șansele să ajungă în această cameră legislativă. Conducerea PNL a validat lista de propuneri a filialei de Buzău, iar nevasta lui Daniel Tudor  figurează drept candidat în colegiul 2 senat, același colegiu vacantat de liderul filialei, Cristi Bîgiu după alegerea sa ca președinte al Consiliului Județen Buzău. (Valeriu Motoc)