Băsescu vrea să respingă tăierea CAS și invocă derapaje macroeconomice

Președintele deplânge soarta pensionarilor, care nu ar avea bani pentru noi taxe

Președintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că nu este de acord cu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, decisă de guvern și aplicabilă de la 1 octombrie.

Băsescu a chemat guvernul la consultări, potrivit articolului 86 din Constituție, pentru a evita retrimiterea legii în Parlament.

Președintele a invocat faptul că România înregistrează deficite mari la bugetele de asigurări sociale, iar reducerea CAS ar adânci acest deficit, care nu ar putea fi compensat decât cu mărirea taxelor pe proprietate – ”o mare eroare”.

Un alt risc invocat de Băsescu ar fi cel legat de ”deraierea” acordului cu FMI. România ar pierde posibilitatea de a obține un ”top-up” din finanțările europene. Acest mecanism permite aprobarea de contracte cu finanțare europeană de 95%, față de un maxim posibil de 85% în lipsa acordului cu FMI.

Guvernul a decis luna trecută reducerea cotei de asigurări sociale pentru angajator cu 5 puncte procentuale, în afara acordului cu FMI. Proiectul a trecut rapid de Parlament, iar acum se află pentru promulgare la Palatul Cotroceni.

Proiectul Guvernului presupune scăderea CAS datorată de angajator sistemului public de pensii de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.

V.B. 

NICIUN COMENTARIU