22.5 C
București
marți, 11 mai 2021 - 16:39

Băsescu trasează noi „sarcini” procurorilor DNA: ancheta în cazul lui Mircea Cosma poate duce către primarul Cazanciuc

basescu_kovesi_SZ

Președintele Traian Băsescu a făcut, luni seară, la postul B1TV, aluzie la o posibilă legătură între dosarul instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în care a fost reținut președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, și Primăria Rîfov (județul Prahova), condusă de edilul Paul Costin Cazanciuc, fratele ministrului justiției, Robert Cazanciuc (PSD).

După ce a precizat, în cadrul aceleiași emisiuni, că face doar afirmații bazate pe probe și că a primit informații, încă de acum doi ani, despre problemele din județul păstorit de Mircea Cosma, Traian Băsescu le-a dat indicații procurorilor privind traseul pe care ar trebui să meargă investigațiile. “Trebuie văzut dacă este o coincidenţă!” , a spus Băsescu și apoi a continuat: “La comuna Râfov, primar este un domn care se numeşte Paul Costin Cazanciuc. E o comună cu vreo 6.000 de locuitori, zece sate are, în judeţul Prahova. Lucrurile sunt mai complicate, dar să vedem, dacă de la Cosma nu se ajunge şi prin comuna asta, Râfov”.

“Întortocheate sunt drumurile Domnului”, a adăugat Traian Băsescu, precizând că “poate nu este nimic”, dar că se întreabă.

Dacă domnul primar de la Râfov este rudă cu domnul Cazanciuc, purtând acelaşi nume, este rudă şi cu domnul Ponta. Cum vedeţi, ei sunt cam în familie, Oprea e naşul, soţia domnului Cazanciuc e taman la reglementări la Autoritatea Aeronautică, toţi, puşi aşa, competenţi, necompetenţi.

Traian Băsescu
președintele României

Șeful statului a mai susținut și că premierul Victor Ponta “a vrut să pună un capac” în legătură cu situaţia de la Prahova şi l-a trimis la filiala PSD pe Robert Cazanciuc “sperând că procurorii vor fi mai timizi dacă însuşi ministrul justiţiei este acolo”.

Întrebat despre faptul că ministrul Robert Cazanciuc va coordona filiala PSD Prahova, preşedintele a ţinut să precizeze că, din câte ştie, ministrul justiţiei a discutat cu preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Anchetele de acolo sunt mai de mult, nu sunt de ieri, de azi, iar pe informările de la structuri de infomaţii eu am de vreo doi ani informaţii că acolo se întâmplă lucruri în neregulă. Au fost sesizate instituţiile statului. Părerea mea este că Ponta a vrut să pună un capac acolo şi l-a trimis pe verişorul lui, el este rudă cu Cazanciuc, să pună capacul, sperând că procurorii vor fi mai timizi dacă însuşi ministrul justiţiei este acolo.

Traian Băsescu
președintele României

Contactat de reporterii Sursa Zilei primarul comunei Rîfov, Paul Cazanciuc, fratele ministrului justiției, Robert Cazanciuc, a precizat că nu știe la ce anume s-a referit președintele Traian Băsescu și că, în mandatul său, nu au existat parteneriate între Primăria Rîfov și Consiliul Județean Prahova.

Nu știu despre declarație nimic și nu văd să existe o legătură cu CJ Prahova, pentru că noi nu am avut nimic cu CJ. Avem un parteneriat pentru anul acesta cu CJ Prahova pentru rețeaua de apă, dar, deocamdată, este în faza de proiect, ANRMAP face verificări în legătură cu proiectul respectiv și nici măcar nu a fost organizată încă vreo licitație, nu s-au făcut cheltuieli pe proiectul respectiv.

Paul Costin Cazanciuc
primarul comunei Rîfov (Prahova)

Paul Cazanciuc a adăugat că, în plus, în mandatul său, nu au fost realizate proiecte de anvergură care să atragă atenția anchetatorilor.

Primarul Cazanciuc a mai spus că nu a beneficiat de niciun fel de favoruri din partea lui Mircea Cosma și că, în plus, a făcut parte din categoria primarilor nemulțumiți din cauza modului în care, atât anul trecut, cât și anul acesta a fost împărțit către primării bugetul Consiliului Județean Prahova.

Paul Cazanciuc a calificat drept “cancanuri” și acuzațiile fostului primar al localității, actual consilier local PDL, Mircea Chivu, care a declarat pentru Sursa Zilei că primarul Cazanciuc cheltuiește după bunul plac banii comunei, că are majoritate în Consiliul local pentru că l-a atras de partea sa pe singurul consilier PPDD și că, în plus, nu poate face nicio plângere împotriva primarului Cazanciuc pentru că se teme de “relațiile” pe care le are acesta la București.

Întrebat dacă vrea să spună că se teme de fratele primarului Paul Cazanciuc, adică de ministrul justiției, Mircea Chivu a răspuns sec: “Da, mi-e teamă și de mine! Dânsul (Paul Costin Cazanciuc – n.r.) vrea decât voturi, nu-l interesează cum se cheltuie banii, de-asta am și ieșit din Comisia de buget-finanțe. Am rămas simplu consilier și, dacă am suspiciuni, nu votez”.

Raluca Dan