16.4 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 8:34
No menu items!

Băsescu susține testul de reconfirmare a brevetului de comandant de navă. Comisia de examinare, adusă de acasă în ziua liberă

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, vineri, la Centrul de simulare al CERONAV din Constanţa, unde va susţine o testare pe un simulator de navigaţie pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă. Pentru ca Băsescu să poată susțină examenul, membrii comisiei de examinare au fost convocați de acasă, special pentru el, în ziua declarată liberă prin hotărâre de guvern.

Traian Băsescu a ajuns la sediul Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) în jurul orei 8.45, fiind îmbrăcat în costum de comandant de navă. „Este un examen, doar nu era să vin îmbrăcat în blugi”, a explicat el.

Întrebat de jurnalişti dacă are emoţii, Băsescu a confirmat, spunând că este pentru prima dată când trebuie să dea examenul pentru reconfirmarea brevetului. „Nu există examen la care să nu ai emoţii. Şi am şi o problemă. Este prima dată de când m-am dat jos de pe navă când am întreruptă valabilitatea brevetului de comandant. Anul trecut mi-a expirat dreptul de a mă urca pe o navă în funcţia de comandant, pentru că am fost ocupat cu suspendarea”, a spus şeful statului râzând.

Întrebat cum crede că va fi testarea la simulatorul de navigaţie, el a spus că se aşteaptă la situaţii de navigaţie care-i sunt familiare. „Vor fi foarte apropiate de realitate pentru că se bazează pe hărţi reale”, a mai afirmat Băsescu.

Răspunzând unei alte întrebări, şeful statului a spus că este mai uşor să conduci o navă decât o ţară: „Ţara este mai greu de condus decât o navă. La bordul navei, comandantul nu prea are opoziţie”.

La intrarea în sediul centrului de simulare al Ceronav, Băsescu le-a spus reprezentanţilor instituţiei care l-au întâmpinat că îi pare rău că a trebuit ca aceştia să vină la serviciu într-o zi liberă, dar testarea fusese programată înainte ca această zi să fie declarată liberă de Guvern.

Preşedintele afirma, joi, că a învăţat până la ora 6.00 dimineaţa pentru acest test şi că ar fi ruşinos să îl pice. El mai spunea că a început cursurile pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă pentru că este vorba despre sentimentul său de siguranţă: „Fac parte din sentimentul meu de siguranţă. Ştiu că am o meserie foarte bună. E o invitaţie şi către alţi politicieni ca înainte să facă politică să fie foarte buni în meseria lor”.

Preşedintele Traian Băsescu a început, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă ale Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), pregătirea, care se va încheia săptămâna viitoare, făcându-se la vila de protocol de la Neptun.

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, afirma că preşedintele a cerut program personal de urgenţă pentru reconfirmare şi a achitat 2.300 de lei, faţă de tariful obişnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ două săptămâni, în loc de cinci zile cât este în mod normal.

Directorul CERONAV preciza că reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul lui Traian Băsescu să navigheze, în acest sens fiind necesară şi efectuarea cursurilor IMO.

Traian Băsescu a urmat cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant în august 2007, tot la CERONAV, iar acestea au expirat în august 2012.

Andrei Tudor