17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 14:01

Băsescu – scrisoare către Antonescu și Zgonea: “Vă solicit să demarați procedurile pentru numirea Avocatului Poporului”

spot_img

basescu

Traian Băsescu le-a transmis miercuri o scrisoare președintelui senatului, Crin Antonescu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în care le solicită demararea procedurilor pentru numirea Avocatului Poporului, a transmis Administrația Prezidențială.

În temeiul art. 80 alin. (2) din Constituția României, în calitate de președinte al României și în virtutea atribuției constituționale de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, vă solicit să demarați procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, ținând cont de prevederile art. 58 — 60 din Constituție, precum și de dispozițiile Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.

Traian Băsescu

președintele României

Băsescu a mai subliniat că, în contextul în care Avocatul Poporului este o instituție esențială în cadrul democrației constituționale, nu este justificată prelungirea unei situații de interimat care afectează buna funcționare a mecanismului constituțional de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice.

Totodată, importanța acestei instituții fundamentale a statului a fost subliniată în Rapoartele întocmite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, prin care s-a stabilit necesitatea ca Avocatul Poporului să dea dovadă de o autoritate necontestată, de integritate și independență, precum și de o abordare imparțială. Având în vedere faptul că Avocatul Poporului are un rol important în ceea ce privește protejarea echilibrului instituțional, aceste criterii se impun a fi luate în considerare la numirea pe care o veți face.

Traian Băsescu

președintele României

R.D.