17.7 C
București
duminică, 29 mai 2022 - 2:59
No menu items!

Băsescu: „Salut poziția premierului pentru mandatul reprezentantului în ședința pe Schengen”

spot_img
Basescu: Salut poziţia premierului pentru mandatul reprezentantului în şedinţa pe Schengen
foto: nasultv.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că salută poziţia exprimată de premierul Victor Ponta privind mandatul reprezentantului României în şedinţa Consiliului Justiție și Afaceri Interne din această săptămână pe tema intrării în Schengen. El a menţionat că intrarea în Schengen este un obiectiv major al României.

„Salut poziţia premierului Ponta pentru mandatul pentru reprezentantul României în şedinţa JAI pe Schengen”, a spus Băsescu. El a precizat că această poziţie este „o revenire la normal”. Traian Băsescu a adăugat că Germania nu este singura ţară care ar fi votat împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI, menţionând că sunt cel puţin şapte state care s-ar fi opus în cazul unui vot. El a opinat totodată că ar fi fost foarte posibil, dacă ministrul german ar fi ridicat mâna, să se fi înregistrat o majoritate împotrivă.

Șeful statului a precizat, arătând la o hartă amplasată în sala de presă de la Cotroceni, că este foarte important ca graniţa Spaţiului Schengen, care acum se află între Ungaria şi România, să se mute la graniţa de nord şi de est a ţării noastre.”Din acest punct de vedere, niciun sacrificiu nu e prea mare”, a spus Băsescu, menţionând că se referă inclusiv la „sacrificarea corupţilor noştri”.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că intenţia Guvernului este de a nu se ajunge la exercitarea de către Germania a dreptului de veto în Consiliul JAI la discutarea aderării la Schengen, menţionând că Executivul îşi asumă schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale României.

„Am luat act de decizia enunţată de ministrul german de Interne şi atunci e clar că în Consiliul JAI Germania, dacă va fi obligată, îşi va exercita dreptul de veto. Intenţia noastră este să nu ajungem până la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru că nu asta este ideea pe care o urmărim. Intenţia noastră este de a prezenta încă o dată în JAI motivele şi îndeplinirea criteriilor tehnice. Dacă vom obţine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui făcut în viitor, e foarte bine, nu vreau să exportăm probleme din România dincolo de graniţe şi în alte consilii”, a declarat Ponta, la USL.

R.D.