3.1 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 2:10
No menu items!

Băsescu: România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român “îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Băsescu a afirmat: “Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat”.

Şeful statului a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei. “Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a continuat Traian Băsescu.

El a susţinut că Ungaria a devenit “în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune”, adăugând că politica Budapestei a început să creeze “dificultăţi”.

“România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a conchis Băsescu.

Declarațiile președintelui Băsescu survin celor făcute, în acest weekend, de liderul Jobbik (formațiune de extremă dreapta), Gabor Vona. Vona a declarat sâmbătă, la Borzont, în partea centrală a României, la o tabără de tineret, că Ungaria ar trebui să-şi asume un conflict dacă interesele Ungariei pot fi reprezentate doar în acest mod.

De altfel, Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat afirmaţiile lui Vona, argumentând că această afirmaţie “contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral”.

Răspunzând unei solicitări a diplomației românești, Guvernul ungar a precizat că Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia.

Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, a subliniat Ministerul ugar de Externe.

Raluca Dan