20 C
București
luni, 14 iunie 2021 - 21:54

Băsescu: România condamnă folosirea de arme chimice de către Siria. Un conflict militar trebuie evitat

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că România s-a raliat declaraţiei semnate de 11 state din G20 privind Siria, care face apel la un răspuns internaţional ferm, însă apreciază că un conflict militar în Siria trebuie evitat, din cauza riscurilor majore existente.

“După cum vă este cunoscut, cu ocazia desfășurării Summitului G20, 11 state au adoptat o declarație comună privind Siria. România a decis să se ralieze acestei declarații. Cele 11 state ale declaraţiei sunt: Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA”, a declarat luni Traian Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, declarația constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este universală, respectiv statele semnatare nu fac deosebire între țările care au ratificat şi cele care nu au ratificat această declarație. “Declaraţia condamnă atacul cu armele chimice din 21 august şi ţine responsabil guvernul sirian. Semnatarii fac apel la un răspuns ferm din partea statelor membre în aşa fel încât astfel de drame să nu se mai repete. Declaraţia cere experţilor ONU să prezinte cât mai curând cu putinţă rezultatul anchetei pe care au desfăşurat-o cu privire la atacul din 21 august. Extrem de important este că iniţiatorii fac responsabili, în mod egal, şi regimul şi insurgenţa de moartea a peste 100.000 de cetăţeni sirieni, de faptul că peste 2 milioane de persoane au devenit refugiaţi, iar alte câteva milioane de persoane sunt dislocate de la casele lor”, a adăugat șeful statului.

“România se angajează pentru o soluţie politică a momentului, pentru a contribui la o Sirie unită, extrem de important în contextul în care se pune problema împărţirii Siriei, şi o soluţie democratică. Declaraţia face apel să fie garantat accesul personalului care asigură asistenţă medicală şi umanitară. România se raliază acestei declaraţii. Aş vrea să mai dau un element: declaraţia lasă deschise ambele opţiuni – chiar dacă în cea mai parte a declaraţiei se vorbeşte despre ONU, Geneva şi soluţii politice şi se recunoaşte că soluţia militară nu este viabilă pentru Siria, nu se exclude complet varianta unui atac fără trupe la sol. Soluţia militară implică riscuri majore, în primul rând, de reacţie a Damascului, în al doilea rând, de extindere a riscului la nivel regional. De aceea, conflictul militar trebuie evitat. Chiar dacă se va utiliza soluţia militară, se va utiliza împotriva infrastructurilor militare sau a resurselor aviaţiei siriene, urmând să se evite resursele chimice, pentru că asta ar duce la un dezastru în zonă”, a completat Traian Băsescu.

Raluca Dan