5.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:31
No menu items!

Băsescu retrimite la Parlament legea de reducere a CAS-ului. Cum explică această decizie. Live text

spot_img

Președintele prezintă motivația pentru care a întors legea de reducere a CAS-ul către Parlament

Basescu bolnav 2

Update 18.58

Despre argumentele lui Ponta: Aceste măsuri nu pot fi acoperite cu presupuneri. Nicio instituție internațională nu acceptă argumente pe presupuneri.

Ar fi bine să se accepte reducerea CAS de la 1 ianuarie, după ce intră în vigoare noul Cod Fiscal și când vedem dacă măsura este sustenabilă.

Update 18.55

Un alt risc este legat de creșterea taxelor pe proprietate, automobile, a cotei unice.

Alt risc ar fi reducerea și mai puternică a investițiilor din bugetul de stat, ceea ce ar duce la reducerea locurilor de muncă.

Soluția corectă mi se pare ca Guvernul să discute soluțiile cu FMI și UE pentru compensarea ”excedentului de deficit” (!) provocat fondului de pensii.

Măsura ar trebui luată doar după ce cunoaștem structura bugetului pe 2015. Această grabă pune sub risc credibilitatea României și pierderea top-up-ului pentru cofinanțarea din fonduri europene.

Update 18.51

Un alt risc – fragilizarea sustenabilității fondului de pensii. Am trăit zile când nu aveam de unde să luăm. Creșterea deficitului la fondul de pensii este îngrijorător. Există riscul ca la un moment dat să amânăm plata pensiilor, de la o lună la alta.

Update 18.48

Nu ne permitem să nu ne apropiem de 2% cheltuieli pentru apărare.

Riscurile promulgării legii sunt adâncirea deficitului – ceea ce pune în pericol acordurile cu FMI și Comisia Europeană.

Update 18.47

Pentru mine este o chestiune de conștiință, rămâne 2015 – un an pe care populația ar trebui să îl suporte, în condițiile în care Guvernul nu are soluții viabile pentru acoperirea deficitului.

Update 18.45

Dacă privim la facturile trimise la Comisia Europeană din ianuarie – 2,79% din total. Asta înseamnă că se ajunge la 400 și ceva de milioane de euro la decontare, față de o planificare de 2,8 miliarde de euro. Guvernul nu este pregătit să înființeze locuri de muncă prin utilizarea fondurilor europene

Update 18.44

Șomajul a crescut în mai la 7,3%, conform Eurostat. Este un alt motiv, pentru că o creștere a șomajului înseamnă o diminuare a fondului de pensii.

Update 18.39

Băsescu ironizează pronunția în engleză a sintagmei MTO (medium term objective), după ce, săptămâna trecută, premierul Ponta a afirmat că nu a înțeles accentul președintelui.

România are obligații internaționale certe, Ponta prezintă ”povești”.

 

Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri că a retrimis la Parlament legea de reducere a cotei de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale.

Declarații Băsescu:

  • Nu pot să nu am rezerve față de sustenabilitatea măsurii.
  • Se realizează o creștere de la 12,5 la peste 18 miliarde de lei a deficitului la fondul de pensii.

V.B.