14.3 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 16:42

Băsescu: Redevențele nu pot fi modificate, Guvernul trebuie să mărească taxele în energie

spot_img

 platforma-offshore

Președintele Traian Băsescu a declarat joi că Guvernul nu poate modifica redevențele pentru companiile petroliere și că premierul Ponta nu înțelege sistemul de taxare, provocând confuzie în rândul investitorilor și lăsând bugetul cu venituri mai mici.

Principalele declarații pe teme economice:

  • Guvernul nu poate modifica redevențele și trebuie să înțeleagă cum funcționează aceste mecanisme. Redevențele sunt stabilite de legea petrolului și gazelor, pleacă de mărimea zăcământului, de la 3% din val până la 13,5%. Mai există și o metodologie extrem de complicată – ca să modifici redevențele trebuie să te adresezi tuturor celor 44 de concesionari și să le obții acordul. UE nu permite să avem redevențe diferite pentru concesionari diferiți.
  • Guvernul Suprataxa poate însă să anuleze suprataxa pentru gaze și taxa pentru resurse minerale, să creeze altă taxă și să mai pună și ceva pentru a crește veniturile guvernului. Este treaba ministerului de finanțe, taxele nu trebuie negociate cu nimeni. Guvernul a explicat azi cum mentine redeventele, nu le mentine, astea sunt în lege și nu pot fi modificate, dar poate umbla la aceste doua taxe. Aceste taxe se găsesc în Codul Fiscal.
  • Premierul creează instabilitate. Toată piața a așteptat să știe care va fi taxa pentru următorii zece ani, iar acum se amână cu un an, iar planurile lor de afaceri nu pot fi făcute, vor aștepta încă un an pentru a afla care vor fi aceste taxe.