3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 2:46
No menu items!

Băsescu recunoaște că președintele are imunitate precum parlamentarii

spot_img

Șeful statului a declarat miercuri că, în cazul în care va fi declarat incompatibil după validarea mandatului de președinte, Iohannis își va pierde funcția, pentru că și președintelui i se aplică aceleași reguli ca și parlamentarilor

Basescu 2_SZ

Traian Băsescu a declarat, joi, înaintea plecării la Consiliul European, că o decizie de incompatibilitate poate avea efecte și după începerea mandatului de șef al statului, în referire la procesul lui Klaus Iohannis cu ANI, aflat pe rolul Curții Supreme și care are primul termen pe 18 noiembrie, la două zile după turul II al alegerilor prezidențiale.

Șeful statului s-a referit la Iohannis ca la “un candidat care, din păcate, din dorința de a parveni în funcții cu orice preț, nu a ținut cont că asupra lui plana riscul incompatibilității, care se poate manifesta inclusiv după începerea mandatului”.

O decizie a instanței de incompatibilitate după validarea mandatului și după începerea exercitării funcției suspendă exercitarea funcției de către președinte. Este situația pe care o blamăm toți cei responsabili, inclusiv pe parlamentarii care au fost constatați prin hotărâri definitive și irevocabile a fi incompatibili și le cerem să-și înceteze mandatul de parlamentari, chiar dacă ei erau consilieri la momentul la care au fost în această situație.

Traian Băsescu
președintele României

Tot referitor la Iohannis, Băsescu a arătat că “este incompatibil și este foarte greu să spună cum au avut ghinion ceilalți profesori de nu au putut și ei să aibă șase-șapte case prin România”.