3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 4:52
No menu items!

Băsescu, reacție la declarațiile lui Putin: Rusia să revină la angajamentele asumate și să contribuie la stabilitate

spot_img

Basescu_Traian

Președintele Traian Băsescu solicită, joi, Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, constată că în ultima perioadă au apărut o serie de luări de poziție care încalcă principiile dreptului internațional și fundamentele sistemului de securitate în Europa. Punerea în discuție a frontierelor recunoscute internațional este inadmisibilă și afectează direct pacea și stabilitatea la nivel regional. Mișcările revizioniste generate artificial din exterior reprezintă amenințări directe la adresa suveranității și integrității teritoriale a statelor și nu pot fi soluții pentru apărarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Repunerea în discuție a organizării statale și impunerea de modele federale și autonomiste prin angajarea persoanelor aparținând minorităților naționale în acțiuni subversive la adresa statului ai cărui cetățeni sunt constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane.

Administrația Prezidențială

comunicat

Conform sursei citate, șeful statului susține că “România este gata să sprijine găsirea unor soluții adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în condițiile legii și ale normelor europene, pentru cetățenii și companiile din regiunea separatistă nistreană”.

“România susține consecvent principiile dreptului internațional și consideră că valorile democratice și standardele europene de protejare a drepturilor minorităților naționale oferă cadrul adecvat soluționării preocupărilor de securitate din regiune”, se mai arată în comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că declarația președintelui Rusiei, Vladimi Putin, cu privire la independența Transnistriei este “foarte îngrijorătoare”.

Este foarte îngrijorătoare declaraţia lui Puţin. Suntem într-un moment de criză evident“, a declarat Ponta.

Reacţia premierului a venit după ce Vladimir Putin a cerut, joi, Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice imediat blocada impusă Transnistriei și a propus intensificarea dialogului pe marginea viitorului Transnistriei.

D.M.