8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 10:36
No menu items!

Băsescu pleacă la Bruxelles. Ponta rămâne acasă

spot_img

E bătut în cuie. Băsescu va reprezenta România la Sammitul extraordinar al Consiliului European care va avea loc pe 22-23 noiembrie la Bruxelles. În discuţia dintre mine şi Traian Băsescu s-a invocat posibilitatea participării amândoura la Bruxelles, dar nu am agreeat acest lucru deoarece nu e bine să facem confuzii, a precizat Ponta.

“L-am informat pe preşedintele României asupra rezultatelor negocierilor purtate de Guvernul României până acum referitor la bugetul UE. Preşedintele mi-a spus că are o vastă experienţă şi că în acest context doreşte să participe domnia sa. Nu mi-a dat explicaţii“, a spus premierul Victor Ponta, după întalnirea avută cu şeful statului.

” Preşedintele m-a informat că vrea să participe personal la Consiliul European. Domnia sa va participa la Consiliul European.  Din punctul de vedere al Guvernului României propunerea recent prezentată de preşedintele Van Rompuy este o propunere inacceptabilă şi am prezentat preşedintelui această opoziţie fermă şi nenegociabilă a României, invocând inclusiv dreptul de veto al României“, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat în repetate rânduri că îi va cere oficial preşedintelui Traian Băsescu un mandat pentru participarea la Consiliul European de la sfârşitul lui noiembrie pentru a negocia pentru România banii pe care UE îi va aloca pentru perioada 2014-2020. “Voi solicita preşedintelui, în baza deciziei CCR şi în baza faptului că am participat direct până acum la toate negocierile şi discuţiile pe bugetul UE 2014-2020, fiind vorba de un summit excepţional pe teme bugetare, care e de competenţa guvernului, dacă preşedintele îmi va da mandatul să reprezint România, o voi face”, a anunţa Ponta.  Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele reprezintă România la summiturile europene, el putând însă să-l delege pe şeful guvernului la reuniunile de acest tip.

De această dată, premierul a ţinut să precizeze însă că nu va participa la Consiliul European fără mandat de la Cotroceni, deoarece, în acest caz, nu exista o hotărâre a Curţii Constituţionale privind nivelul de reprezentare a României. “Nu, pentru că nu exista o hotărâre a Curţii Constituţionale. Din moment ce fac cerere preşedintelui să îmi dea mandat…nu îmi dă mandat, se duce domnia sa, dar nu-i probema că se duce Băsescu sau Ponta, ci cu ce te întorci de la acea întâlnire. Dacă te duci cu toate documentele şi cu toate negocierile pe care noi le-am purtat până acum cu ceilalţi prim-miniştri şi cu preşedintele Comisiei Europene şi te întorci cu un buget bun pentru România în 2014-2020, care să îţi permită să te dezvolţi şi să plăteşti inclusiv pensia, maşinile şi casa domnului fost preşedinte Băsescu sau dacă te întorci aşa cum ai plecat”, a declarat Ponta.

În luna iunie  a acestui an, scandalul Ponta-Băsescu – Bruxelles a atins cote maxime. Fără a primi mandat de la Cotroceni, Ponta a plecat, pentru a reprezenta România, la Consiliul European din vară. Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis atunci o scrisoare premierului , în care îl ameninţa cu justiţia, şeful statului precizând în document că Ponta  îşi însuşeşte atribuţiile preşedintelui. (A.M)