10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 8:34

Băsescu nu va fi invitat la ședința solemnă a Senatului

spot_img

Traian Băsescu nu va participa la ceremoniile ocazionate de 150 de ani de Senat

Tariceanu_Basescu_SZ

Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, că președintele Traian Băsescu nu va fi invitat la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 150 de ani de existență a acestei Camere, a anunțat vicepreședintele Senatului, social-democratul Cristian Dumitrescu.

Grupul parlamentar PDL a trimis o scrisoare Biroului Permanent în legătură cu invitarea președintelui Traian Băsescu la această sesiune solemnă. La discuțiile care au avut loc pe marginea acestei scrisori a răspuns domnul președinte (al Senatului n.r.) Tăriceanu, argumentând motivele pentru care domnia sa nu a făcut această invitație. La solicitarea grupului PDL s-a supus la vot. S-a apropat cu 6 voturi “pentru” și două voturi “împotrivă” ca în această problemă decizia să aparțină exclusiv președintelui Senatului, care de altfel a și semnat toate invitațiile înaintate până acum pentru participanții la această sesiune solemnă.

Cristian Dumitrescu
vicepreședinte al Senatului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a decis ca președintele României să nu fie invitat la ceremonia ocazionată de împlinirea a 150 de ani de existență a Senatului. Tăriceanu a declarat, pe 11 iunie, că decizia de a nu-l invita pe șeful statului la ședința solemnă a fost luată pentru a nu crea un moment penibil, având în vedere faptul că Traian Băsescu a militat constant pentru Parlament unicameral.

Liderul senatorilor PDL Dumitru Oprea anunța, pe 11 iunie, la Parlament, că democrat-liberalii iau în calcul boicotarea activităților parlamentare în cazul în care președintele Traian Băsescu nu va fi invitat la ceremonia ocazionată de împlinirea a 150 de ani de la înființarea Senatului.

Oprea  a precizat ulterior că s-a consultat cu colegii din grupul parlamentar pentru o boicotare a acestui eveniment. “Pentru modul în care instituţia tratează personalităţile ţării şi instituţiile cheie ale României, este posibilă neimplicarea noastră în sărbătoarea de săptămâna viitoare prilejuită de cei 150 de ani de când Senatul există“, a spus el.

Pe 17 iunie, în sala de plen a Senatului va avea loc o şedinţă jubiliară cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea acestei Camere, iar miercuri, cu ocazia aceluiaşi eveniment, se va desfăşura un concert la Ateneul Român.

D.M.