32 C
București
vineri, 12 august 2022 - 17:13
No menu items!

Băsescu nu-l mai vrea premier pe Ponta. Se vede prim-ministru, cu Boc președinte

spot_img

basescu_boc_ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTV, că nu-l va mai desemna din nou premier pe Victor Ponta dacă acesta vine la Cotroceni, cum ar trebui, pentru desemnarea şefului viitorului Guvern, menţionând că lucrează la sesizarea Parchetului în cazul acestuia.

Traian Băsescu a declarat că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând că, „dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la Curtea Constituțională”. Preşedintele a spus că nu îl mai desemnează niciodată pe Victor Ponta premier. „Este corupt”, a spus Băsescu. De asemenea, preşedintele a mai spus că, aşa cum a mai declarat, lucrează la sesizarea Parchetului legat de Victor Ponta.

Președintele a mai afirmat că că doreşte că crească PMP până în 2016 şi că nu spune că nu se vede premier, în tandem cu Emil Boc la Preşedinţie. Întrebat dacă îşi propune să devină premier, Băsescu a spus: „Nu spun că nu mă văd prim-ministru”. El a menţionat că doreşte că crească PMP până în 2016, astfel încât acest partid să poată forma o majoritate în Parlament. Băsescu a spus că ar fi un premier bun, vorbind şi despre „un tandem” cu Emil Boc la Preşedinţie.

Nu pot să nu observ ridicolul situaţiei. Ponta prefera să meargă în Parlament cu o modificare vastă. Art. 102 spune foarte clar că programul Guvernului se votează de către Parlament, ceea ce înseamnă întregul Guvern. Avea dreptate domnul Antonescu când spunea că această schimbare, prin aducerea UDMR, înseamnă un nou Guvern care vine pentru învestitură. La învestitură, se aprobă şi un program. Domnul Ponta va trebui să vină la Cotroceni? Dacă respecta democraţia, da. Va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. UDMR va introduce legea minorităţilor, utilizarea limbii materne în sănătate şi instituţii centrale. În mod categoric premierul va trebui să îmi răspundă. Aceştia oameni cred că se pot guverna cu protocoale secrete. În mod normal, aducând ca aliat UDMR, ar trebui să vină pentru învestitura. Dacă nu vine, va fi o încălcare a Constituției, probabil voi ataca la Curtea Constituţională. Categoric nu îl mai desemnez pentru nimic în lume pe Victor Ponta pentru că este un premier corupt

Traian Băsescu
președintele României 

În replică, Victor Ponta a spus că „declaraţiile lui Traian Băsescu sunt pur politice, fără nicio bază constituţională”.

Voi merge, marţi, în Parlament doar pentru schimbarea compoziţiei politice, conform articolului 85 din Constituţie. Nu schimb programul de guvernare. Iar mandatul primului ministru încetează doar în condiţiile art. 110 din Constituţie

Victor Ponta
prim-ministru

Valeriu Motoc