1.7 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 13:11
No menu items!

Băsescu lansează avertismente pentru Ponta: “Să-și facă treaba lui, iar eu pe-a mea!”

spot_img

basescu_boc_ponta

Președintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că premierul Victor Ponta a încălcat Constituţia discutând în Guvern un act despre Ucraina, care vizează apărarea României. El a precizat că, potrivit Constituției, într-un astfel de caz ar fi trebuit să fie informat și să participe la ședința Executivului.

Băsescu a explicat că nu a făcut public până acum acest lucru pentru că nu a dorit să escaladeze discuţiile între Preşedinţie şi şeful Guvernului, şi a dat ca exemplu articolul 87 din Constituţie, care prevede că preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat subiecte de interes naţional. El a explicat că sunt trei “momente” în care premierul este “obligat” să informeze preşedintele despre ordinea de zi a şedinţelor de Guvern, iar preşedintele trebuie să conducă şedinţa, dacă sunt dezbătute teme de politică externă, apărarea ţării şi asigurarea ordinii publice.

Premierul nu a făcut nicio notificare că pe ordinea de zi se află vreuna din din aceste teme. (…)A încălcat grav Constituţia, pentru că a discutat o problemă de securitate naţională, de politică externă, fără să îl notifice pe preşedintele României. Cu siguranţă nu ar mai fi avut nevoie de CSAT dacă şi eu aş fi fost acolo. (…)Securitatea națională nu se aduce într-o bălăcăreala în care Ponta a crezut ca îi dă bine în campanie. Și-a depășit grosolan atribuțiunile prin declarațiile făcute. (…)Este o declaratie-avertisment la adresa premierului și, în același timp o invitație: să-și facă treaba lui, iar eu pe-a mea!”

Traian Băsescu

președintele României

R.D.