15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 2:46

Băsescu: La Summitul UE-Africa vor fi discuţii despre consolidarea cooperării politice şi economice şi despre migraţie

spot_img

traian_basescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va participa, miercuri şi joi, la Summit-ul Uniunea Europeană – Africa, obiectivul acestui eveniment fiind consolidarea cooperării politice şi economice dintre Uniunea Europeană şi statele africane.

Băsescu a precizat, în cadrul declarației de presă susținută la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, că Summit-ul UE-Africa se află la cea de-a patra ediţie, celelalte trei desfăşurându-se la Cairo, Lisabona şi Tripoli.

Summit-ul se va finaliza cu două documente generale şi alte trei documente sectoriale. Documentele generale vor fi o declaraţie politică Uniunea Europeană – Africa, al doilea document general va fi Planul de acţiune comună pentru perioada 2014 – 2017, iar documente sectoriale vor fi legate de migraţie şi mobilitate – una din marile probleme pe care Europa le are în relaţia cu ţările africane.

Traian Băsescu

președinte

Șeful statului a mai punctat că “a doua declaraţie sectorială va fi legată de agricultură şi securitatea alimentară, o problemă de interes major pentru ţările africane și cea de-a treia declaraţie sectorială va fi legată de schimbări climatice și protejarea mediului”.

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că vineri va participa, la Bruxelles, la cea de-a treia ediţie a Summit-ului european pentru incluziunea romilor, care îşi propune să sublinieze dimensiunea locală a procesului de integrare a minorităţii şi implicarea CE în soluţionarea acestei probleme.

În cadrul summitului vor fi abordate câteva teme.Prima este legată de politici de incluziune pentru romi la nivel local, a doua tematică este legată de modalităţile prin care finanţarea Uniunii Europene, prin Comisia Europeană, poate ajunge la administraţiile locale şi la cele regionale, şi cea de-a treia tematică priveşte în primul rând ţările candidate, în mod deosebit din Balcanii de Vest şi se referă la integrarea romilor în statele candidate. Cam acesta este sumarul celor două evenimente. Cu certitudine, după adoptarea documentelor, în Summitul UE – Africa şi la Summitul dedicat incluziunii romilor, le voi prezenta în principalele lor axe.

Traian Băsescu

președinte

D.M.