23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:31
No menu items!

Băsescu: Îmi asum promulgarea Codului de Procedură Penală. S-a făcut o eroare, cel puțin din partea mea

spot_img

Basescu_Traian

Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, că îşi asumă promulgarea Codului de Procedură Penală și că s-a făcut o eroare, cel puțin din partea sa, care ar trebui însă corectată de Victor Ponta.

Declaraţiile lui Traian Băsescu:

  • Eu îmi asum promulgarea Codului de Procedură Penală, pentru că asta este responsabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140. Juriștii de la Cotroceni nu sunt penaliști, articolul 140 ține de judecători și de domeniul penal. Asta nu înseamnă că el nu trebuie corectat. Aşa cum pe 15 octombrie, noaptea, s-a elaborat o ordonanţă de urgenţă pe care domnul Ponta a aprobat-o pe 16 octombrie pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate să rezolve şi problema Codului de Procedură Penală.

  • Statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte de genul următor: abuz în serviciu, trafic de influenţă, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontalieră, comercializare sau tranzit de droguri, toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice, ori din acest punct de vedere articolul 140 ia organelor statului capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi.

  • Îmi asum că nu am înțeles în 2010 conținutul articolului 140, dar asta nu-l scutește pe Ponta care a a primit semnal de la DNA că trebuie aduse modificări Codului de Procedura Penală. O spun în modul cel mai serios: dacă premierul nu-si asumă emiterea unei ordonanțe de urgență care să corecteze neajunsurile articolului 140 este emblema corupției, are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt prin utilizarea actelor normative: pământuri la CJ Braila, Rompetrol, ASF.
  • Dacă nu face urgent modificările la articolul 140, el devine scutul oamenilor corupți și primul responsabil că nu a acționat când putea. O să mă întrebați de ce reacționez atât de târziu: pentru că tot timpul a fost această discuție – că se va interveni legislativ, prin OUG. Am ajuns în ultima zi și premierul nu găsește altceva de făcut decât să spună ca a fost din 2010. Da, s-a făcut o eroare, din partea mea, și poate din partea domnului Predoiu, și poate acum aveți explicația de ce nu-l susțin – a negociat cu toată lumea în Parlament.
  • Îi cer public domnului Ponta să corecteze această eroare.

R.D.