13.4 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 11:37

Băsescu: Îl propun pe Cioloş comisar european

spot_img

Președintele a precizat că trebuie să-i spună, miercuri, noului preşedinte al CE, Jean-Claude Juncker, un nume din partea României, deşi Guvernul nu a făcut procedurile din ţară

Dacian Ciolos

Preşedintele Traian Băsescu a spus, miercuri, că-l va propune pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar european. Șeful statului a precizat că trebuie să-i spună astăzi noului preşedinte al CE un nume din partea României, deşi Guvernul nu a îndeplinit procedurile din ţară.

Băsescu a făcut precizarea legată de nominalizarea lui Dacian Cioloș, înainte de a părăsi România pentru a participa, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Anterior, într-un interviu difuzat de postul B1 TV, Băsescu a precizat referindu-se la declaraţiile premierului Victor Ponta – care a spus marți că şeful statului nu are mandat pentru a face nominalizarea de comisar european: “Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligaţia să apăr interesul naţional“.

Traian Băsescu a menţionat că premierul Victor Ponta trebuia să deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia să fie audiat în comisiile parlamentare de resort.

Eu nu vreau să am o reacţie la declaraţiile lui Victor Viorel, dar, la ora asta, când preşedintele Comisiei Europene e desemnat, România trebuia să aibă scrisoarea trimisă de Guvern cu numele celui pe care îl propune. Eu mă duc la Consiliul European ca preşedinte al României. Eu nu-mi pot permite azi să nu-i spun un nume lui Juncker, pentru că ştiu că pe portofoliul pe care îl vizăm noi mai sunt şi alte state interesate. Nu pot să spun «domnul prim-ministru nu şi-a făcut treaba acasă».

Traian Băsescu
președintele României

Traian Băsescu a mai spus că deja jumătate din ţările membre UE i-au trimis în scris noului preşedinte al CE, Jean Claude Juncker, nominalizările pentru comisar european.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că preşedintele Traian Băsescu vrea să nominalizeze el comisarul european din partea României, dar că nu i-a acordat preşedintelui “mandat” în acest sens, deoarece Guvernul este cel care nominalizează comisarul.

În ceea ce priveşte nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona şi legii româneşti, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul preşedinte vrea să-l nominalizeze el. Eu nu consider că… şi nu i-am dat acest mandat şi, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Aşa cum se întâmplă şi în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, şi peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca preşedintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 şi de Emil Boc în 2009.

Victor Ponta
premier

Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat că a primit de la preşedintele Traian Băsescu o scrisoare în care acesta îi transmite că nominalizarea comisarului european din partea României o face şeful statului.

Astăzi mi-a trimis o scrisoare că nominalizarea comisarului european o face preşedintele sau, mă rog, ceva de genul ăsta, că e România şi el e România“, a spus Ponta.

El a arătat astfel că preşedintele are o anumită tendinţă “patologică” de a strânge pe ultimele luni de mandat cât mai multă putere.

În schimb, joia trecută, Traian Băsescu a declarat că s-a înţeles cu premierul Victor Ponta pe acelaşi nume şi acelaşi portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, şeful statului precizând că doreşte să încerce să obţină pentru România un post de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

E o problemă pe care am stabilit-o cu premierul. Avem acelaşi punct de vedere. Premierul trebuie să aibă grijă, prin Ministerul de Externe, să se facă toate demersurile către ministerele de externe ale statelor membre, iar eu am obligaţia să susţin aceste lucru în discuţiile cu viitorul preşedinte al Comisiei şi în Consiliul European.

Traian Băsescu
președintele României

Băsescu a spus în continuare că România doreşte să menţină portofoliul agriculturii, deţinut în prezent de Dacian Cioloş. El a menţionat şi că nu ştie de ce premierul Victor Ponta a spus că nu va susţine propunerea de comisar european făcută de el.

R.D.