3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 20:51
No menu items!

Băsescu: I-am promis lui Timofti că în scurt timp Republica Moldova va primi perspectivă pentru UE

spot_img

Timofti-Basescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că i-a promis acestuia că va susţine ca în cel mai scurt timp “Republica Moldova să primească un orizont de timp, o perspectivă”, în privința aderării la Uniunea Europeană.

Traian Băsescu a declarat, la Iaşi, unde s-a întâlnit cu omologul său moldovean, că în urma discuţiilor avute cu acesta s-a desprins concluzia că, dincolo de îngrijorare, trebuie luate şi măsuri care sa prevină “evenimente precum cele petrecute între Federaţia Rusă şi Ucraina şi la adresa altor state, în mod deosebit asupre Republicii Moldova”.

“Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Nu există soluţie mai bună decât integrarea în UE”, a afirmat Traian Băsescu.

Băsescu a mai spus că Republica Moldova a fost invitată să semneze acordul de asociere şi acordul de liber schimb, dar nu i s-a dat niciun orizont de timp în care ar putea deveni membră a UE.

Voi susţine ca în cel mai scurt timp Republica Moldova să primească acest orizont de timp“, a adăugat Traian Băsescu, precizând că aceasta a fost şi slăbiciunea Ucrainei – faptul că i s-a oferit acord de asociere, acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă privind aderarea la UE.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că întâlnirea cu preşedintele Republicii Moldova vine într-un moment nu foarte fericit al regiunii, în care Federaţia Rusă, în “stilul istoric care a consacrat-o”, a anexat un teritoriu al unui stat suveran şi independent – Ucraina.

“Un astfel de eveniment nu poate decât să creeze îngrijorare pentru ţările din regiune, indiferent dacă ele sunt ţări membre UE sau NATO. Securitatea regională este la fel de importantă pentru un stat ca Republica Moldova ca şi pentru un stat ca România”, a adăugat Băsescu.

R.D.