4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 4:32
No menu items!

Băsescu: GFR nu va avea banii pentru a cumpăra CFR Marfă

spot_img

Firma lui Gruia Stoica, Grup Feroviar Român, are toate activele și conturile puse sub sechestru

Traian Băsescu a declarat duminică, la Pro TV că, din câte ştie, investitorul GFR, compania care a câştigat licitaţia pentru achiziţionarea CFR Marfă, nu va avea banii pentru a cumpăra societatea de stat.

Pe 4 octombrie, GFR, cel care a fost declarat câştigător al licitaţiei, trebuie să aibă un depozit de 20,2 milioane euro ca garanţie, după care, în 30 de zile, trebuie să vină cu diferenţa de 180 milioane”, a spus Băsescu. Întrebat dacă, din semnalele pe care le are, GFR va avea banii, Traian Băsescu a răspuns: “Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte ştiu nu-i va avea (banii – n.r.) şi atunci se caută tot soiul de tertipuri, cum a fost şi acela cu întârzierea semnării contractului, că s-a plimbat hotărârea de guvern..”.

Întrebat ce recomandă Guvernului să facă dacă GFR şi Gruia Stoica nu reuşesc să aibă acei bani până pe 4 octombrie, Băsescu a precizat: “Nu, el până pe 4 octombrie trebuie să mai pună avansul de 10%, ceea ce înseamnă 20,2 milioane”.

“Sigur că, dacă nu-i pune, lucrurile sunt închise. Dacă îi depune pe 4 octombrie, are 30 de zile pentru semnarea contractului şi atunci lucrurile pot merge înainte”, a adăugat Traian Băsescu.

El a subliniat faptul că obligaţia de a dezvolta compania CFR Marfă trebuie să existe în mod expres în contract, a cărui negociere nu a fost încă încheiată.

“Dar, în negocierea contractului, care nu este încheiată deşi s-au dat nişte semnături, obligaţia de a dezvolta compania trebuie să existe, pentru că simpla achiziţie a companiei fără să introduci tehnologii noi – locomotive noi, mai puţin consumatoare de electricitate, de motorină, depourile în care se fac reparaţiile upgradate, în măsura în care deţine astfle de depouri – , trebuie făcute, pentru că, altfel, ne prinde liberalizarea transportului feroviar cu o companie de dimesiunile CFR Marfă nepregătită şi atunci o să vâjâie vagoane cu inscripţia Căilor Ferate germane, austriece, ungureşti, dar nu și cu inscripția CFR Marfă”, a mai spus Băsescu.

“Aici este problema investitorului strategic şi cât de corect a fost ales investitorul din acest punct de vedere”, a adăugat şeful statului.

R.D.