4.2 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023 - 4:04
No menu items!

Băsescu este pentru adoptarea noului regulament bancar al UE

spot_img

Noul regulament bancar la nivelul Uniunii europene, mecanismul unic de supraveghere bancară, va funcționa începând cu 1 ianuarie 2013, a anunțat Traian Băsescu după reuniunea informală dintre cei 27 de lideri europeni care a avut loc la Bruxelles. Este un pas decisiv către adoptarea propunerii Germaniei ca bugetele şi politicile fiscale ale ţărilor europene să fie supervizate la nivel unional.

România şi-a propus să aibă acces la Uniunea Bancară, a mai spus pre4şedintele Băsescu. Unele măsuri presupuse de acest regulament vor fi aplicate pe principiul subsidiarității și vor fi lăsate în sarcina băncilor naționale. Oricum, aplicarea regulamentul presupune controlul direct al Băncii Centrale Europene (BCE) care se pot controla direct bănci, fără a mai fi necesară medierea BNR.

Președintele Traian Băsescu a mai spus că la summitul liderilor europeni s-a discutat  și despre constituirea unui buget al zonei euro. Acest nou buget nu va afecta bugetul mare unional, spune președintele României, și este destinat acelor state din zona euro care trebuie să întreprindă reforme structurale și a căror finanțare nu poate fi susținută prin mijloace proprii. Banii care vor alimenta acest fond ar putea veni dintr-un impozit pe tranzacțiile bancare, mai spune Traian Băsescu.

El a subliniat că, indiferent ce se discută la summiturile europene, trebuie să existe o corelare între angajamentele luate și deciziile de acasă. „Ne-am obişnuit ca abordările politice să fie partizane. Am ajuns acum la o limită. Prin abordările pe care le-am avut reprezentând România am înţeles că a rămâne decuplat de ce se întâmplă în interiorul Zona Euro e un risc major de decuplare a României. Trebuie să existe corelare între ce vrem şi ce angajăm aici şi acţiunea nostră de acasă,” a spus Traian Băsescu.

El face astfel aluzie la ultima reuniune CSAT unde a încercat să obțină formarea unui grup operativ care să să ia decizii în timp real și în deplină corelare cu angajamentele externe. Premierul Victor Ponta a părăsit, atunci, sala unde se întrunise CSAT spunând că Traian Băsescu vrea să-și facă propriul său guvern la Palatul Cotroceni.